Σελίδες

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Χριστός Γεννάται: Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ( καί βίντεο )



Χριστός Γεννάται: 
Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ( καί βίντεο )

Χριστός Γεννάται: Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ
Χριστός γεννάται, δοξάσατε...» Η ορθόδοξη υμνολογία των Χριστουγέννων αναγγέλλει θριαμβευτικά, αλλά και τοποθετεί θεολογικά, το μέγα μυστήριο της θείας ενανθρωπήσεως.
Αφ’ ότου οι προπάτορές μας, ο Αδάμ και η Εύα, παρήκουσαν την εντολή του Θεού και εκδιώχθηκαν από τον παράδεισο, «η αμαρτία ηγέρθη ως μεσότοιχον έχθρας μεταξύ Θεού και ανθρώπου», όπως γράφει στην Ιερά Κατήχησί του ο άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως, με αποτέλεσμα την ολέθρια αποδέσμευσι του ανθρώπου από τον φιλάνθρωπο Θεό και την αναπόφευκτη υποταγή του στον μισόκαλο διάβολο, στην αμαρτία και τον θάνατο. Έτσι, «προ της Χριστού παρουσίας - λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - εβασιλεύετο ημών η φύσις υπό του διαβόλου, υπό της αμαρτίας, υπό του θανάτου... Και ο μεν διάβολος ηπάτα, η δε αμαρτία έσφαζεν, ο δε θάνατος έθαπτεν».
Για τη λύτρωσι του ανθρώπου από την τυραννία της ψυχοκτόνου αυτής τριάδος (διάβολος, αμαρτία, θάνατος), δεν απέμενε άλλη ελπίδα από την άφατη θεία φιλανθρωπία.
Έτσι «ο πανάγιος του Πατρός Υιός, εικών ων του Πατρός, παρεγένετο επί τους ημετέρους τόπους, ίνα τον κατ’ αυτόν πεποιημένον άνθρωπον ανακαίνιση» (Μ. Αθανάσιος).
Γι’ αυτό λοιπόν χαίρει η οικουμένη. γι’ αυτό πανηγυρίζει η Εκκλησία. γι’ αυτό του Χρυσορρήμονος η γλώσσα αποκαλεί την εορτή των Χριστουγέννων «μητρόπολιν πασών των εορτών». γι’ αυτό όλοι οι άνθρωποι σκιρτούμε τώρα με ελπίδα: «ότι Θεός εν σαρκί εφάνη, σωτήρ των ψυχών ημών».

Ἡ Παρθένος σήμερον ( Κοντάκιον Χριστουγέννων )


Ἡ Παρθένος σήμερον
( Κοντάκιον Χριστουγέννων )
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWA7dDQiqeI5piVmmnD9oPlMrAD84ayp0At5qp5tO0ieNl8yTU1nP0YJw1UqXOjxTzHEomfUSpMnPtDOQayFhqdh4FXSXflFSZ5j716146uGx7yz8Idil9NCJR_s6Wz8BTg87rEixNS2zd/s320/99321663_2f4addd277.jpg
Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει,
καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷ ἀπροσίτῳ προσάγει.
Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι.
Μάγοι δὲ μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι.
Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον,
ὁ πρὸ αἰώνων Θεός.

Ἀπολυτίκιον Χριστουγέννων ( καί βίντεο )



Ἀπολυτίκιον Χριστουγέννων
http://www.byzarticon.gr/images/stories/photogallery/parastaseis/NATIVITY-web.jpg

«Ἡ Γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν
ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως
ἐν αυτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες
ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο
Σὲ προσκυνεῖν τὸν ἥλιον τῆς δικαιοσύνης
καὶ Σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν
Κύριε δόξα Σοι.»

Ἐπιμείνατε στήν ἐπίκληση τοῦ ὀνόματος τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ ( τό μήνυμα τῆς ἡμέρας )



ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ἐπιμείνατε στήν ἐπίκληση τοῦ ὀνόματος τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ
Ἀββᾶς Βαρσανούφιος 
http://www.diakonima.gr/wp-content/uploads/2013/04/ib3407.jpg

Ὅταν ἡ προσευχὴ – συμβαίνει μερικὲς φορὲς – γίνεται χωρὶς προσοχὴ καὶ μηχανικά, 
μὴν ἀπογοητεύεσθε. 
Τὴν ὥρα τῆς προσευχῆς 
μὲ τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ ἁγιάζεται ἀκόμη καὶ τὸ στόμα μας.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzJq7BQbxsYzMaT5Wd8H575drnnVAQutnwIEg6XndZuxmiwDYINZXa_M6Qy-5uPp3h6IU0C2n0wQfbshGLvAxjyWrkLkdxeYzVAngC3Ar-Gne-Ix1m84XfZd8Yq3bVxnYS7w4WEGD6lIFh/s1600/clip_image019.jpg
Τά πουλιά δέν σταματοῦν τήν δοξολογία στόν Δημιουργό τους, ἐμεῖς;...

Πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα; ( συμβουλές στους χριστιανούς και στις οικογένειές τους ) Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Θεοφίλου




Πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα; 
( συμβουλές στους χριστιανούς και στις οικογένειές τους )
Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Θεοφίλου
 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSQ64DewfFF3HhkaUbEZT6IXxxZBeQnSlPJVWkr2dzy9JKvY-FFUtjHAhyEyKS8JQDHwhq9YvfNy6Y441CwFPFd3ormjdpwhFfypWrmUOkFe9Geqy7oi8dZ1HylzmioUpKs-G1xAw5LsI/s1600/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%81.jpg


ΔΙΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΗΔΗ, την προ των Χριστουγέννων περίοδο- Με την ανάλογη ετοιμασία υποτίθεται. Προηγείται για τον συνειδητό Χριστιανό, όπως νομίζαμε, υποτίθεται, τεσσαρακονθήμερη νηστεία και περισυλλογή. Η νηστεία για να υποδεχθούμε τον Ιησού Χριστό, τον Θεό μας και Σωτήρα μας, σε ανθρώπου μορφή, δεν είναι αυστηρή τόσο, όπως αυτή για την ετοιμασία μας να ζήσομε τα πάθη Του και την Ανάσταση Του. Και υπάρχει κάποιος λόγος και για τις νηστείες αυτές. Σκέπτομαι πάντα, ειδικά όμως κατά την περίοδο αυτή, σκέπτομαι τα παιδιά μας, τους νέους ανθρώπους, και την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία μεγαλώνουν. Λειτουργούνε τα σπίτια μας σήμερα, ως «κατ’ οίκον Εκκλησίες», όπως πρέπει κι όπως χρειάζεται και απαιτείται, για να μπορούν να ζήσουν τα παιδιά μας, κι εμείς όλοι, αυτό το μεγάλο γεγονός, συνειδητά; Κρίνοντες από την ατμόσφαιρα της κοινωνίας μας, μέσα στην οποία κι εμείς ζούμε, στα περισσότερα σπίτια, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Για να συμβεί αυτό, πρέπει κατά την περίοδο αυτή, να συμπεριλαμβάνονται επαφές καλές των γονέων με τα παιδιά, και γονείς συνειδητοί που στα καθήκοντα τους να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους, είναι και να τα βοηθήσουν να γίνουν και καλοί https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6qhIiHkdTCecGS52eanclAxhakmA_n5sJ5J_H2XDpVP821fLEzFX2ahxirLsvyOgYHAorYtEixFnE6MGdbgINXOfuosL9RJ35mLl500gr9vnEdkWzySF6RKL92A4Aks-rAyvo9M0Yb_4/s1600/%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D+1.jpgΧριστιανοί. Ασχολούνται όμως πολλοί με την αποστολή τους αυτή; Εγώ σας εύχομαι να είστε κι εσείς τέτοιοι. Ν’ ασχοληθείτε σοβαρά για να γνωρίσετε καλά την καρδιά τους, να είστε εσείς πρώτα καλοί Χριστιανοί και να γίνετε τα πρότυπα γι αυτά. Και δεδομένου πως και στα σχολεία σήμερα δεν διδάσκονται συστηματικά το περιεχόμενο της πίστεως μας.
ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ του δημοτικού σχολείου για τα Χριστούγεννα, κυρίαρχο στοιχείο υπάρχει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ενώ σ’ αυτό για την Ανάσταση, το βάψιμο των αυγών και το ψήσιμο των αρνιών. Εις δε το μάθημα της Χριστιανικής Ηθικής των Λυκείων, θαρρεί κανείς πως είναι γραμμένο για να μην το καταλάβουν τα παιδιά. Μιας θρησκείας με τόσο απλή την διδασκαλία από τον Αρχηγό της πίστεως μας, που την καταλαβαίνουν ακόμα και τα παιδιά, και οι εντελώς αγράμματοι. Και να το ζητούμενο, το δικό μας αίτημα, ποιο είναι. Ν’ αναπληρώσομε αυτό που δεν κάνει το σπίτι και το σχολείο. Και βέβαια όχι με την ανάγνωση στη δημοτική γλώσσα της Ευαγγελικής και της Αποστολικής περικοπής. Που βέβαια επιχειρείται, όπως θέλομε να πιστεύομε, πειραματικά. Γι’ αυτό το πιο μεγάλο γεγονός, ποιος θα μας ετοιμάσει; Ποιος θα συγκινήσει τα παιδιά ; Έχουν απομείνει τα κάλαντα που γυρίζουν τα παιδιά μας και λένε. Και που κι αυτό δεν αποβλέπει στην ετοιμασία μας για τον επίσημο εορτασμό. Άλλο στόχο έχουν τα παιδιά που γυρίζουν στα σπίτια τα γνωστά τους και τα λένε.

Γιά τή μυστική καί φανερή προσευχή ἐπιστολή Ἁγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς


Γιά τή μυστική καί φανερή προσευχή

ἐπιστολή Ἁγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς




http://www.diakonima.gr/wp-content/uploads/2009/01/st-nikolaos-velimirovic.jpgΜε ρωτάς αν πρέπει να προσευχόμαστε φανερά ή μυστικά. Και το ένα και το άλλο.  
Μόνο να γνωρίζουμε ότι:
  • στη φανερή προσευχή πρέπει να φυλαγόμαστε από την υποκρισία μπροστά στους ανθρώπους  
  • και στη μυστική από τη δικαιολόγηση του εαυτού μας μπροστά στον Θεό. Να ένα παράδειγμα μυστική προσευχής, που βρέθηκε ανάμεσα στα χαρτιά του μητροπολίτη της Μόσχας Φιλάρετου, μετά τον θάνατό του:

Ἀνθολόγιο συμβουλῶν Γέροντος Παϊσίου (+1994) καί γιά τά τρέχοντα καί μελλοντικά γεγονότα α΄μέρος (συνέχεια...)



Ἀνθολόγιο συμβουλῶν Γέροντος Παϊσίου (+1994)
καί γιά τά τρέχοντα καί μελλοντικά γεγονότα
 α΄μέρος (συνέχεια...)

http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2013/12/paisios3.jpg
http://static.pblogs.gr/f/230528-198.jpg 

Γιά νά ἐξαγνισθῆ ὁ νοῦς καί ἡ καρδιά, πρέπει ὁ ἄνθρωπος νά μή δέχεται πονηρούς λογισμούς, ἀλλ' οὔτε καί ὁ ἴδιος νά σκέφτεται πονηρά. Νά ἐνεργῆ δέ ἁπλά καί ταπεινά καί νά ἀγωνίζεται φιλότιμα.

Ὁ φυσικός σαρκικός πόλεμος ὑποχωρεῖ μέ τή νηστεία, ἀγρυπνία, προσευχή, ὅταν δέν ὑπάρχη ὑπερηφάνεια.

Ὅσο ἀπομακρύνονται οἱ ἄνθρωποι ἀπό τήν φυσική ζωή, τήν ἁπλή καί προχωροῦν στήν πολυτέλεια, αὐξάνουν καί τό ἀνθρώπινο ἄγχος.

Ἀνάλογα μέ τήν θυσία καί τήν προσευχή πού κάνει ὁ ἄνθρωπος γιά τόν ἑαυτό του ἤ γιά τόν συνάνθρωπό του, θά δεχθῆ και τήν θεία βοήθεια.

Ἐπειδή οἱ ἀνθρώπινες εὐκολίες ξεπέρασαν τά ὅρια, ἔγιναν δυσκολίες. Πλήθυναν οἱ μηχανές, πλήθυνε ὁ περισπασμός, ἔκαναν καί τόν ἄνθρωπο μηχανή...

Ἡ κοσμική ἐξέλιξη, μέ τήν ἁμαρτωλή αὐτή ἐλευθερία, ἔφερε αὐτή τήν πνευματική σκλαβιά...