Σελίδες

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ιερός Βυζαντινός Ναός του Αγίου Γεωργίου (Άπαξ ναός, εσαεί ναός!)


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Ιερός Βυζαντινός Ναός του Αγίου Γεωργίου
(Άπαξ ναός, εσαεί ναός!)

 http://www.lifo.gr/uploads/image/926000/rotonda.jpg

ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ»

ΜΑΡΚΟΥ το ΕΥΓΕΝΙΚΟΥ 1,

600-66 ΜΕΘΩΝΗ – ΠΙΕΡΙΑΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΕΛΛΑΣ

www.markoseugenikos.gr




Ιερός Βυζαντινός Ναός του Αγίου Γεωργίου

(Άπαξ ναός, εσαεί ναός!)


            Ο Άγιος Συμεών, τελευταίος Μητροπολίτης προ της αλώσεως της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους την 29ην Μαρτίου 1430, γράφει ότι: «ο ναός αν και συντεθειμένος από άψυχον ύλην, είναι όμως οίκος Θεού, επειδή αγιάζεται δια της θείας χάριτος…
και δεν είναι καθώς οι άλλοι οίκοι, αλλά αφιερωμένος είναι επί γης εις τον Θεό και πλουτεί την χάριν του να έχη ένοικον αυτόν τον Θεόν….. Οι καταφρονηταί των ιερών οίκων και των αγίων έχουσι κακόν τέλος. Πολλάκις προφανώς και εμπράκτως είδομεν αυτό το μεταδοτικόν του αγιασμού των ιερών και ότι οι καταφρονηταί αυτών έπαθον και εν σώματι, καθώς ο Ζαν εκείνος, και τελείως απώλοντο».

            Σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες (ΚΔ’ Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, ΠΣΤ’, Ζ’ Πενθέκτης, ΚΒ’ Λαοδικείας και ΜΒ’ Καλχηδόνος, καταδικάζονται όσοι περιφρονούν την ιερότητα των ναών και τους μετατρέπουν σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων!!!

            Επομένως ο καθιερωθείς ναός, ως ο ιερός βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου, παραμένει αιωνίως ναός. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 966 του Ελληνικού Αστικού Κώδικος, οι καθιερωθέντες ναοί ως ιερά πράγματα καθίστανται εκτός συναλλαγής. Ως συναλλαγή βεβαίως νοείται και η παραχώρηση χρήσεως, εφόσον και αυτή αποτελεί συνέπεια συμφωνίας ώστε να λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις κοσμικού χαρακτήρα εντός του ναού.

            Ο βυζαντινός ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου έχει επισήμως καθιερωθεί κατά την κανονικώς προβλεπόμενη ιεροπραξία και λειτουργούσε ανελλιπώς από τον Ιανουάριο του έτους 379 μέχρι τον Οκτώβριο του 1590, όταν οι Τούρκοι βιαίως τον μετέτρεψαν σε τέμενος.

            Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, ο πρώτος Γενικός Διοικητής Στέφανος Δραγούμης με διάταγμά του τον ανεκήρυξε εθνικό μνημείο και το παραχώρησε, όπως αρχικώς ο Μέγας Θεοδόσιος, εις την ορθόδοξη λατρεία. Στις 5 Μαρτίου 1914, ο τότε Μητροπολίτης Γεννάδιος ετέλεσε τα θυρανοίξια του ναού που αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο. Σημειωτέον ότι καθ’όλην την βυζαντινήν περίοδον ο ναός ετιμάτο στους Αρχαγγέλους.

            Το 1964 ο Μητροπολίτης Παντελεήμων ο Α’ έπηξε μαρμάρινο θυσιαστήριο και ετοποθέτησε σ’αυτό ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου.

Επομένως βάσει των Ιερών Κανόνων, που αποτελούν Νόμους του Κράτους, αλλά και του Αστικού Δικαίου, οι Κύριοι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ επί του ιερού βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου και καταχρηστικώς ονομάζουν τον ιερόν ναόν ως «Ροτόντα», όνομα το οποίο έδωσε για πρώτη φορά ξένος περιηγητής το 1714!!!

   

    Θεσσαλονίκη 18-02-2016