Σελίδες

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Συλλεκτικό λεύκωμα για την προώθηση της "ενότητας" μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου!

Συλλεκτικό λεύκωμα 
για την προώθηση της "ενότητας" 
μεταξύ της Ορθοδόξου 
και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας 
από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου!

 1


Σε ένα ιστορικό γεγονός θα θέσει την σφραγίδα της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με απόφαση που έλαβε στην τελευταία συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή.
Ομοφώνως εγκρίθηκε συγκεκριμένα η έκδοση συλλεκτικού λευκώματος για την προώθηση της ενότητας των δύο εκκλησιών της Ορθόδοξης και της Καθολικής με τίτλο «Τόμος Αγάπης» κατόπιν πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο περιφερειάρχης στην πρόσφατη επίσημη συνάντηση του με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Κωνσταντινούπολη.
Στο πηδάλιο της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας βρίσκονται δύο φωτισμένοι ηγέτες οι οποίοι έχουν δείξει σαφή δείγματα προσέγγισης των δύο Εκκλησιών.
Ο κ. Χατζημάρκος ανέλαβε την έκδοση σε 750 αντίτυπα του πρώτου κοινού λευκώματος που θα εκδώσουν οι δύο εκκλησίες, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο της αλληλογραφίας και τις ομιλίες που δόθηκαν από τους προκαθήμενους των δύο Εκκλησιών στην κατεύθυνση της προσέγγισής τους!
Η πρώτη κοινή έκδοση των δύο Εκκλησιών θα περιλαμβάνει τους προλόγους των δύο ηγετών τους, τίτλους και βινιέτες σε χρυσοτυπία, αρχεία από την Κωνστνατινούπολη και το Βατικανό.
Η έκδοση, το κόστος της οποίας είναι αμελητέο, σε σχέση με τον ιστορικό αντίκτυπο που θα έχει, θα περιλαμβάνει 10 δερματόδετα με χρυσωμένα τα φύλλα στο πλάι. Όλες οι ράχες των φύλλων θα είναι χρυσωμένες, όπως στα ιερά  ευαγγέλια, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικό κουτί σε 10 αντίτυπα με δύο κορδέλες που ενώνονται με μεταλλικό έμβλημα του Οικονομικού Πατριαρχείου και του Βατικανού.
Ο λατινοαμερικάνος Πάπας Φραγκίσκος, είναι ο πατέρας των φτωχών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο «πράσινος» πατριάρχης, ο οποίος από τα πρώτα χρόνια που ανέλαβε το πρώτο τη τάξει Πατριαρχείο, ήταν από τους πρώτους εκκλησιαστικούς ηγέτες που μίλησε στην υφήλιο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Παρά τις δογματικές διαφορές και την κόκκινη γραμμή που έχουν υψώσει οι δύο εκκλησίες από το 1054 που έγινε το Σχίσμα μέχρι σήμερα, οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών, έχουν δείξει σαφή δείγματα προθέσεων σύγκλισης.
Η πρώτη συνάντησή τους, έγινε το Μάρτιο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο Βατικανό για να παραστεί στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου. Ήταν η πρώτη φορά μετά το Σχίσμα, ανάμεσα στην Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη, που Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη στην ενθρόνιση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Την απόφαση έλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στοχεύοντας να σπάσει το ταμπού σχεδόν μίας χιλιετίας. Η απόφασή του προκάλεσε ενθουσιασμό στον νέο Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το πρώτο βήμα για την προσέγγιση των δύο Εκκλησιών έγινε.
Οι προκαθήμενοι των δύο εκκλησιών συναντήθηκαν μετά από ένα χρόνο, στα τέλη Μαΐου 2014, στους Αγίους Τόπους. Εκεί εξέφρασαν την ελπίδα ο διάλογος των δύο εκκλησιών να φέρει αποτελέσματα και να οδηγήσει στην Εκκλησιαστική ενότητα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια τελετής στον Πανάγιο Τάφο, έστειλε μήνυμα ενότητας των δύο εκκλησιών λέγοντας ότι «μας καλεί (ο Τάφος αυτός) να αποβάλουμε έναν ακόμη φόβο, τον πλέον διαδεδομένο στο σύγχρονο κόσμο, το φόβο του άλλου, του διαφορετικού, του αλλόπιστου, του αλλόθρησκου, του ετερόδοξου».
Ο Πάπας Φραγκίσκος, έτεινε χείρα φιλίας προς τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τον επισκέφθηκε σε οίκημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μονή της Μικρής Γαλιλαίας στο Όρος των Ελαιών, εκεί όπου πριν από 50 χρόνια, οι αείμνηστοι Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και Πάπας Παύλος Στ’ είχαν συναντηθεί.
Εκείνη ήταν από τις πλέον ιστορικές στιγμές του Χριστιανισμού καθώς οι προκαθήμενοι της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είχαν συναντηθεί μετά από 525 χρόνια!
Λίγες μέρες αργότερα, τον Ιούνιο του 2014, οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών συναντήθηκαν, στη Ρώμη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ταξίδεψε στο Βατικανό προκειμένου να προσευχηθεί με τον Πάπα για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, ο Πάπας μετέβη στο Φανάρι προκειμένου παραστεί στη Θρονική εορτή του Αποστόλου Ανδρέα.
Η υποδοχή που του επεφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν λαμπρή. Όλες οι καμπάνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ηχούσαν χαρμόσυνα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε τον Ποντίφικα στην είσοδο του Πατριαρχικού ναού του Αγίου Γεωργίου μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Η τελευταία συνάντησή τους έγινε το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στη Μυτιλήνη.
Πηγή: http://www.dimokratiki.gr/11-06-2016/sillektiko-lefkoma-gia-tin-proothisi-tis-enotitas-metaxi-tis-orthodoxou-ke-tis-romeokatholikis-ekklisias-apo-tin-periferia-notiou-egeou/