Σελίδες

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

‘’ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΣΑ ΠΛΗΓΗ’’, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΤΗ ΟΥΝΙΑ, Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου

‘’ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΣΑ ΠΛΗΓΗ’’, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ 
ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΤΗΝ ΟΥΝΙΑ,
Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου

 http://ikivotos.gr/storage/photos/c_950px_624px/201606/rosiki-sinodos.jpg

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_____________________
Το Πατριαρχείο  Μόσχας χαρακτήρισε αιμορραγούσα πληγή την ουνία (όπως ανέφερε το romfea.gr).   Ως εκ τούτου το Πατριαρχείο  Μόσχας, επιζητεί την άμεση επαναφορά του προβλήματος της ουνίας στο διάλογο με τους Παπικούς.  Η Ρωσική Εκκλησία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την ουνία, ειδικά στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι ουνίτες στην Ουκρανία αποτελούν την μεγαλύτερη ουνιτική κοινότητα, από όλες της ουνιτικές κοινότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.


Να θυμίσουμε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε το έτος 2014, ως ειδικό πρεσβευτή στην Ουκρανία, τον Καρδινάλιο Christoph Shoenborn της Βιέννης, για να γιορτάσει μαζί με την ‘’ελληνο-καθολική εκκλησία’’ της Ουκρανίας την 25η επέτειο από την επιστροφή στην νομιμότητα, αυτό που παπικοί κάλεσαν «αναγέννηση  των ‘’ελληνοκαθολικών’’».

Οι ουνίτες έχουν αρπάξει πολλούς Ναούς Ορθοδόξων με βίαιο τρόπο.   Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αρπαγής του Ορθοδόξου Ναού, το έτος 1989 στο Ιβανο-Φραγκόσκ, όπου εξεδιώχθη ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Ιβανο-Φραγκόσκ Μακάριος, μαζί με τους Ορθόδοξους εκκλησιαζομένους την ώρα που τελούσε τη Θεία Λειτουργία. 

Να θυμίσουμε πως οι ουνίτες ‘’ιερείς’’ αγρυπνούσαν  στο πλευρό των διαδηλωτών στην ουκρανική πρωτεύουσα τον καιρό της Ουκρανικής κρίσης και την σκόπιμη προσπάθειά τους να  πλαισιώσουν τη μία από τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία, αλλά και την εχθρική στάση τους απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Οι ουνίτες στην Ουκρανία αποτελούν την μεγαλύτερη ουνιτική κοινότητα, από όλες της ουνιτικές κοινότητες, γι’ αυτό η επικινδυνότητά της για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι πολύ μεγάλη.   Να αναφέρομε ότι πρέπει να συνυπολογίσομε προς τούτο και τη δράση των ουνιτών της Ουκρανίας, όπως τις καλούμενες ‘’Ουκρανικές καθολικές αρχιεπισκοπικές εξαρχίες’’ της Κριμαίας, του Ντόντεσκ, του Χάρκοβο, της Οδησσού κλπ. 

Επίσης θα πρέπει να συγκαταριθμήσομε τις Ουκρανικές Μαρωνίτικες κοινότητες, αλλά και τις καλούμενες ‘’Ουκρανικές Καθολικές Μητροπόλεις’’  στο Τορόντο και ανατολικό Καναδά, στη Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, την Πάρμα κλπ.   Στο Λονδίνο δραστηριοποιείται η λεγόμενη ‘’Ουκρανική Καθολική Μητρόπολη της Αγίας Οικογένειας στην εξορία’’.  H λεγόμενη ‘’ ‘’Ουκρανική Καθολική Μητρόπολη’’ δραστηριοποιείται στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ωκεανία,  με κεντρική έδρα τη Μελβούρνη.  

Η λεγόμενη ‘’Ουκρανική Καθολική Επισκοπή της Αργεντινής’’  δραστηριοποιείται με κεντρική έδρα το Μποένος Άϊρες’’.  H λεγόμενη ‘’ ‘’Ουκρανική Καθολική Μητρόπολη’’ δραστηριοποιείται στη Γαλλία.  Η λεγόμενη ‘’Αποστολική Εξαρχία’’ δραστηριοποιείται στη Γερμανία, που αφορά τους Ουκρανούς που έγιναν και γίνονται ουνίτες. Η λεγόμενη ‘’Αποστολική Εξαρχία’’ δραστηριοποιείται στη Σκανδιναβία,  που αφορά τους Ουκρανούς που έγιναν και γίνονται ουνίτες κλπ.

Αν προσμετρήσει κανείς πόσους Ουκρανούς Ορθοδόξους Χριστιανούς παρέσυραν και παρασύρουν εκτός Εκκλησίας οι ουνιτικές κοινότητές, είτε με βία είτε με δόλο, θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος της Ουνίας. Δεν πρέπει να υποτιμάται η ουνία, αυτός ο  «δούρειος ίππος», όπως χαρακτηριστικά  τους αποκάλεσε ο Άγιος Πορφύριος.  Φυσικά κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για συζήτηση της ‘’αιμορραγούσας πληγής την ουνίας’’, στο διάλογο με τους Παπικούς.