Σελίδες

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ; (Μέ ἐμβόλιμα σχόλια ἐκ τοῦ Ἱστολογίου ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ)


elpi 

 Καί ἐπιτρέπει καί θεωρεῖ τούς μικτούς γάμους
"θαυματουργούς"!
Ἐπίσης βρῆκε μία πιό ραφιναρισμένη ὁρολογία 
γιά τόν Οἰκουμενισμό·
"πλουραλισμός"!

 

Δεδομένης της εξαιρετικής σοβαρότητας αυτής της αντικανονικής και αντιεκκλησιολογικής θέσης, της ιδιαιτερότητας του συλλογισμού του Σεβασμιωτάτου και πολλών αναπάντητων ερωτημάτων - π.χ. είναι οι μη Ορθόδοξοι σύζυγοι ελεύθεροι να κοινωνούν τόσο στο δόγμα τους όσο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, γιατί επιτρέπουμε κατ' αρχάς τους αντικανονικούς μικτούς γάμους, είναι ο γάμος «μυστήριο» από μόνος του, ανολοκλήρωτος από την Ευχαριστία; Περιμένουμε μια πιό επίσημη δήλωση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ή από τον Έλληνα Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο.

 

  Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δήλωσε σε δημόσιο φόρουμ ότι Χριστιανοί που έχουν παντρευτεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά δεν είναι οι ίδιοι Ελληνορθόδοξοι, μπορούν να λάβουν τη Θεία Κοινωνία. Η δήλωσή του έγινε σε μια συνάντηση ερωτήσεων και απαντήσεων κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Leadership 100, μιας οργάνωσης χορηγών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που πραγματοποιούσε την ετήσια εκδήλωσή της στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. 

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε σε ερώτηση μέλους του ακροατηρίου που ρώτησε γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα τελούσε Θεία Κοινωνία σε μη Ορθόδοξους συζύγους;

Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε εύστοχα (σ.σ.: ;) στην ερώτηση, υπονοώντας ότι εφόσον ένας μη ορθόδοξος σύζυγος έχει ήδη συμμετάσχει σε μυστήριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας (γάμος), γιατί να μην του επιτραπεί να συμμετάσχει στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ερώτηση αφορούσε συγκεκριμένα μη Ορθόδοξους Χριστιανούς συζύγους που έχουν παντρευτεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μόνο εκείνα τα άτομα που είτε βαπτίζονται είτε χρίζονται στην Εκκλησία μπορούν να λάβουν Κοινωνία, η οποία η εκκλησία λέει ότι είναι το σώμα και το αίμα του Ιησού Χριστού και το πιο σημαντικό μυστήριο της πίστης.  

 

Η τρέχουσα πρακτική της Ορθόδοξης Εκκλησίας —ειδικά σε πλουραλιστικές κοινωνίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες— επιτρέπει στους μη Ορθόδοξους Χριστιανούς, από τις αποκαλούμενες «Τριαδικές» χριστιανικές παραδόσεις, να παντρεύονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Τριαδικοί Χριστιανοί είναι εκείνοι που έχουν βαπτιστεί στο όνομα της Αγίας Τριάδας και περιλαμβάνουν Ρωμαιοκαθολικούς, τους περισσότερους Προτεστάντες και Επισκοπικούς (σ.σ.: δηλαδή τούς ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ!). Αυτή η πρακτική να επιτρέπεται σε Ορθόδοξους Χριστιανούς να παντρεύονται μη Ορθόδοξους Τριαδικούς Χριστιανούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία έγινε πιο διαδεδομένη πρακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα (σ.σ.: καί Μασόνου!) στην δεκαετία του 1940.  

Σε όλη την διάρκεια της ιστορίας και σε διάφορες τοποθεσίες όπου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουν χτίσει κοινότητες εκτός των χωρών όπου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι η πλειοψηφία, η χρήση της «ποιμαντικής οικονομίας» (σ.σ.: παραοικονομίας...) ή η ελαφρά κάμψη των κανόνων (σ.σ.: κουνιστή... "τήρηση" κανόνων...), έχει δικαιολογηθεί από την επιθυμία της Εκκλησίας (σ.σ.: τῆς διοικούσης, ὄχι τοῦ Χριστοῦ!) να αποτρέψει αρνητικές επιπτώσεις από αυστηρή τήρηση του νόμου σε εξαιρετικές περιπτώσεις. (σ.σ.: μήπως νά ἀποτρέψει τήν σωτηρία;...). Οι μη Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων άλλων θρησκευτικών παραδόσεων, (σ.σ.: ἑτεροθρησκειῶν! Δηλαδή οἱ αἱρετικοί ἐξαιροῦνται ὡς ἀποδεκτοί διά τῆς πλαγίας ὁδοῦ, δηλαδή τῆς παραοικονομίας!) όπως οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι, οι Βουδιστές και άλλοι, δεν επιτρέπεται να παντρευτούν ή να λάβουν Κοινωνία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής για το θέμα, ούτε απάντηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο όχι μόνο εποπτεύει άμεσα την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αλλά θεωρείται θεματοφύλακας (σ.σ.: ἐδῶ γελάει καί τό παρδαλό κατσίκι!) της παγκόσμιας ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και του δόγματος.  

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος πίεσε για περισσότερο άνοιγμα (σ.σ.: μπάστε σκύλοι ἀλέστε) της εκκλησίας σε μη ορθόδοξους συζύγους, προτείνοντας ότι οι μικτοί γάμοι πρέπει να θεωρούνται ευκαιρία για την εκκλησία να αναπτυχθεί και να φτάσει περισσότερους μη Ορθόδοξους. (σ.σ.: καί τί νά τούς κάνουμε ἄν παραμένουν αἱρετικοί;). 


Τον περασμένο Οκτώβριο είπε στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ότι το σχεδόν 50% όλων των γάμων που γίνονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να θεωρούνται «γάμοι θαυματουργοί» και όχι «μικτοί γάμοι». (σ.σ.: θαῦμε εἶναι πού μᾶς ἀνέχεται ἀκόμη ὁ Κύριος, ὅταν παντρεύουμε τό φῶς μέ τό σκότος). 

«Έχοντας αυτό κατά νου, θα έκανα την εξής πρόταση: αντί να ονομάζουμε γάμους με μη Ορθόδοξους συζύγους «μικτούς γάμους», μήπως καλύτερα να μην τους αποκαλούμε «γάμους θαυματουργούς;» (σ.σ.: ταχυδακτυλουργικούς καλύτερα!). Γιατί αυτοί οι γάμοι είναι ο κύριος δρόμος που οι κλητήρες προσηλυτίζουν στην Πίστη» (σ.σ.: πού ἀναμιγνύουν τά θεῖα μέ τήν ἀκαθαρσία μᾶλλον), είπε ο Ελπιδοφόρος. «Κάθε πιστός γάμος είναι ένας γάμος θαύματος—ένα θαύμα της αγάπης του Θεού και ένα Μυστήριο που πρέπει να εορτάζεται με χαρά και να αγκαλιάζεται με ευχαριστία». (σ.σ.: καί οἱ πόρνοι καί οἱ μοιχοί καί οἱ ΛΟΑΤΚΙ ἀγκαλιάζονται, ἀλλά δέν τά δέχεται αὐτά ὁ Χριστός. Ὑπάρχει μία πορνεία καί μία μοιχεία πού εἶναι χειρότερη, ἡ πνευματική. Ἡ ἀγαπολογία καί ἡ συνανάμειξη μέ τούς αἱρετικούς!).

Είτε ο σύζυγος προσχωρεί είτε όχι στην Εκκλησία με επίσημο τρόπο μέσω του Χρίσματος, εξακολουθεί να είναι 100% μέρος της κοινότητάς μας και θα πρέπει να αγκαλιαστεί ως τέτοιο. (σ.σ.: ἄρα ἡ αἵρεση εἶναι μία νορμάλ κατάσταση κι ἑπομένως  μποροῦμε νά ἔχουμε κοινό Ποτήριο μαζί τους! Ἔτσι Σεβασμιότατε κ. Ἐλπιδοφόρε;). Αν θέλουμε να είμαστε μια Εκκλησία που πραγματικά υπηρετεί και αγκαλιάζει τους νέους μας που ζουν σε έναν τεχνολογικά προηγμένο και πλουραλιστικό κόσμο (σ.σ.: νάτος καί ὁ Οἰκουμενισμός καί ἡ Πανθρησκεία! Νά τούς δεχόμαστε καί νά τούς ἀγκαλιάζουμε ΟΛΟΥΣ καί νά πορνεύουμε καί μοιχεύουμε πνευματικά, ἀνεξάρτητα ἀπό τό θέλημα τοῦ Ἀληθινοῦ Θεοῦ!), πρέπει να αγκαλιάσουμε τους ξένους ανάμεσά μας—να τους κάνουμε να μην είναι πια ξένοι και να αγκαλιάσουμε όλα τα μέλη της κοινότητάς μας και Χώρα." (σ.σ.: καί κάπως ἔτσι κ. Ἐλπιδοφόρε μᾶς κηρύττετε νά γίνουμε πανθρησκευόμενοι καί ΞΕΝΟΙ πρός τήν ἀληθινή Πίστη καί τόν Ἀληθινό Θεό! Ὡραιότατα!).

 

Πηγή:
https://orthodoxyindialogue.com/2020/03/07/does-archbishop-elpidophoros-really-allow-non-orthodox-spouses-to-receive-communion/ 

 
Μετάφραση:




Συναφῆ ἄρθρα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου