
Στη σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», προβαίνει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σύμφωνα με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή. Το σχέδιο νόμου έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025, στις 10:00, και το νομοσχέδιο είναι διαθέσιμο για ανάγνωση και υποβολή σχολίων στον σύνδεσμο https://www.opengov.gr/ypepth/?p=6843.
Του Νικολάου Ζαΐμη
Πρόκειται για μία πράξη η οποία είχε προαναγγελθεί από την Κυβέρνηση στις αρχές του έτους, ωστόσο έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο καθώς απόφαση του Εφετείου της Ισμαηλίας στα τέλη Μαϊου, θέτει σε αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής. Μετά και τις μαραθώνιες διπλωματικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η ελληνική πλευρά προβαίνει με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση σε ένα σημαντικό βήμα καθώς με το νόμο αυτό η Μονή Σινά πλέον θα έχει νομική υπόσταση στην Ελλάδα, κάτι που όπως είχε τονίσει και ο Υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν για χρόνια στον “αέρα”.
Σκοπός και Αντικείμενο του νομοσχεδίου
Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει τίτλο: «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις».
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 1, σκοπός του νόμου αναφορικά με τη Μονή Σινά είναι:
α) η εκπροσώπηση στην Ελλάδα του αυτοτελούς
θρησκευτικού νομικού προσώπου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά
Βασιλική Αυτόνομη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Αγίου και
Θεοβαδίστου Όρους Σινά» (εφεξής: η Μονή), το οποίο ιδρύθηκε περί το έτος
549 στο Όρος Σινά, όπου έκτοτε εδρεύει και λειτουργεί συνεχώς και
αδιαλείπτως με τον ίδιο σκοπό, αναφέρεται στην παρ. 8 του άρθρου 18 του
Συντάγματος ως «Ιερά Μονή Σινά» και διοικείται από την Ιερά Σιναϊτική
Αδελφότητα σύμφωνα με τους Θείους και Ιερούς Κανόνες και τους
Θεμελιώδεις Κανονισμούς της,
β) η υποστήριξη του έργου της Μονής και
γ) η διαχείριση της ανατεθείσας περιουσίας της Μονής
προς το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη
Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και
Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», προς εκπλήρωση των σκοπών της.
Σύμφωνα με το άρθρο 2, αντικείμενο του Μέρους Α΄ είναι η σύσταση και η οργάνωση της διοίκησης και της λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα» προς επίτευξη του σκοπού του άρθρου 1.
Συνολικά η νομοθετική ρύθμιση για τη Μονή Σινά συμπεριλαμβάνει 20 άρθρα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, με το παρόν σχέδιο νόμου: “Επιλύεται οριστικά το θεμελιώδες πρόβλημα της νομικής προσωπικότητας της Ι.Μ. Σινά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια κρίσιμη μεταρρύθμιση για την υλοποίηση της συνολικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την ενδυνάμωση και υποστήριξη της Ορθοδοξίας στην Ανατολή”.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Ρύθμιση άλλων θεμάτων
Στο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται και άλλα ζητήματα αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων. Μεταξύ αυτών, καταργείται το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση χώρων λατρείας που ίσχυε από τη Μεταξική περίοδο, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων και των μελών τους, μέσω της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου, πλήρους και συνεκτικού νομοθετικού πλαισίου για τους χώρους λατρείας θρησκευτικών κοινοτήτων με ή χωρίς προσωπικότητα, πλην της κατ’ άρθρο 3 του Συντάγματος Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού.
Επίσης, εξασφαλίζεται:
α) η ενίσχυση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Τμημάτων Θεολογικών Σχολών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τη διευκόλυνση φοίτησης σε αυτά αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών,
β) οι μπεκτασήδες – αλεβίτες μουσουλμάνοι Θράκης ως θρησκευτικό νομικό πρόσωπο του ν. 4301/2014
γ) η διευκόλυνση του κοινωφελούς έργου των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων,
δ) η ενδυνάμωση των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) και η διευκόλυνση της φοίτησης αλλοδαπών μαθητών στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία.
Τέλος, αναγνωρίζεται η Εκκλησία της Σουηδίας στην Ελλάδα ως θρησκευτικό νομικό πρόσωπο του ν. 4301/2014 (Α΄223), περί της οργάνωσης της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου