TRANSLATOR

Σελίδες

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΤΙΑΙΩΝ, Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου

ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΤΙΑΙΩΝ,
Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου 

 
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_____________________
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Λαζάρου βρίσκεται στην Λάρνακα της Κύπρου.  Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου.  «Παρά την αποβάθρα ευρίσκεται ο ναός του Αγίου Λαζάρου, ευρύχωρος και υψηλός, στερεά ωκοδομημένος, ως βασιλικόν παλάτιον…», με αυτά τα λόγια  περιγράφει ο Μοναχός Βασίλειος Μπάρσκυ, τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου, στη Λάρνακα της Κύπρου.  Ο Ιερός Ναός τούτος χρονολογείται από τον 10ον αιώνα.  Είναι ένα πιο τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κύπρου. 


Πάμπολλοι προσκυνητές τον επισκέπτονται.   Έρχονται από όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως από την Ρωσία, καθότι οι σχέσεις  με την ομόδοξη Ρωσία μαρτυρούνται από πολύ παλαιά.  Μεγάλος  Ναός του Αγίου Λαζάρου, υπάρχει και στο Μοναστήρι του Πσκωφ στη Ρωσία.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες το ιερό προσκύνημα του Αγίου Λαζάρου, τα παλιά χρόνια οι προσκυνητές το συμπεριελάμβαναν στα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων.   Λειτούργησε και ως Μοναστήρι.  Πάμπολλα θαύματα μαρτυρούνται στο προσκύνημα τούτο του Αγίου Λαζάρου. Το μαρτυρεί εξάλλου και το Συναξάριον του Αγίου Λαζάρου. «Κακείσαι δε θάπτεται πολλά θαύματα κατεργασάμενος…»  γράφει το Συναξάριον.

Εκεί τάφηκε ο Άγιος Λάζαρος, μάλιστα υπήρχε επιγραφή που έγραφε «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού».  «Μνημείον δεύτερον όπου ο Άγιος Λάζαρος τέθαπται». Σήμερα μέρος του ιερού λειψάνου του Αγίου Λαζάρου βρίσκεται στο Ναό του στη Λάρνακα.  Ήταν εξάλλου φυσικό η Πόλις στην οποία είχε ταφεί, να φιλοξενεί μέρος του Αγίου λειψάνου του. 

Όπως αναφέρει το Συναξάριον του Αγίου, μετά την έγερσή του, οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας τον χειροτόνησαν πρώτο Επίσκοπο Κιτίου. «Προς την Κύπρον νήσον  διαδιδράσκει» αναφέρει το Συναξάριον του Αγίου Λαζάρου.  Όπως αναφέρει ο Άγιος Επιφάνιος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίας της Κύπρου στο ‘’Κατά αιρέσεων’’  «Εν παραδόσεσιν εύρομεν ότι τριάκοντα ετών ην τότε ο Λάζαρος ότε εγήγερται∙ μετά δε το αναστήναι αυτόν άλλα τριάκοντα έτη έζησε».

Στην πόλη αυτή τάφηκε.  Όπως αναγράφεται στο Συναξάριον του Αγίου Λαζάρου, «Οι δε Αρχιερείς και τον Λάζαρον αποκτείναι διενοήθησαν· διότι πολλοί αυτόν ορώντες Χριστώ διατρίβων, εσύστερον παρά των Αποστόλων Αρχιερεύς της Κιτιαίων αναδεικνύεται πόλεως.  Καλώς δε και θεοφιλώς πολιτευσάμενος μετά τριακονταετή χρόνον της αυτού αναβιώσεως θνήσκει και πάλιν». 

Εξωτερική εντοίχεια ευχαριστήριος ανάγλυφη πλάκα, αναφέρει τη χορηγία του Βυζαντινού Αυτοκράτορος Λέοντος Στ΄, η οποία δόθηκε ως αντάλλαγμα για τη μεταφορά των ιερών λειψάνων του Αγίου στην Κωνσταντινούπολη.  Τη μεταφορά καθώς και την υποδοχή στην Κωνσταντινούπολη των ιερών λειψάνων του Αγίου Λαζάρου, λεπτομερέστατα την περιγράφει ο Επίσκοπος Καισαρείας Αρέθας.

Εις την Ορθρινή ακολουθία στης εορτής του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου (Κανών β΄, Ωδή ε΄) ψάλλομε «Ίκεσίαις Λαζάρου, Μάρθας και Μαρίας τε, ημάς αξίωσον, θεατάς γενέσθαι, του Σταυρού και του Πάθους σου Κύριε, και της λαμπροφόρου, των ημερών και της λαμπροφόρου, των ημερών και βασιλίδος, Αναστάσεως της σης φιλάνθρωπε». 

Και εμείς αυτό που το Σάββατο του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου, προ της Κυριακής των Βαΐων ψάλλομε, αυτό ας έχομε ως ευχή τις Άγιες τούτες μέρες, όπως γίνομε όντως θεατές των Παθών του Χριστού μας και αξιωθούμε της λαπροφόρου Αναστάσεώς του.

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)