
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/2238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2015, που εισάγει την έννοια των «νέων τροφίμων», συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των επιμέρους τμημάτων τους. Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είδη εντόμων είναι οι αλευροσκώληκες, οι γρύλοι του σπιτιού, οι κατσαρίδες και οι μεταναστευτικές ακρίδες.
Οι αλευροσκώληκες, οι γρύλοι του σπιτιού, οι κατσαρίδες και οι μεταναστευτικές ακρίδες στοχεύονται συγκεκριμένα για ανθρώπινη κατανάλωση. Γιατί επικεντρώνονται σε αυτά τα λίγα είδη, όταν υπάρχει μεγάλη ποικιλία πιθανών τροφών για τον άνθρωπο; Υπάρχουν ανησυχητικά δεδομένα που προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες, πέρα από την κραυγαλέα προπαγάνδα.
Το κυριότερο αφορά τα τοξικά έντομα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, παράσιτα βρέθηκαν στο «ζωϊκό κεφάλαιο» του 81% των εκτροφείων εντόμων. Στο 30–35% των εκμεταλλεύσεων, τα παράσιτα ήταν παθογόνα για τα ζώα ή/και τον άνθρωπο.
Η μελέτη του Pedro L. Oliveira, με τίτλο:


