Τό παρόν ἱστολόγιο γεννήθηκε στίς 19-11-2013

Τό παρόν Ὀρθόδοξο Χριστιανικό Ἱστολόγιο γεννήθηκε στίς 19-11-2013
μέ τήν Χάρη τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ταῖς πρεσβείαις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καί δι' εὐχῶν...
Τοῦτος ὁ ἱστότοπος εἶναι ὀρθόδοξος, κατηχητικός, ἀντιαιρετικός, ἀντιοικουμενιστικός, ἀντινεοταξικός καί ψυχωφέλιμος.

Ρατσισμός δέν εἶναι νά σχολιάζει κανείς τό κακό πού συμβαίνει, ἀλλά ΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ἀπό κάποιους εἰς βάρος τοῦ καλοῦ, ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ Ἤ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΩΣ ΟΡΘΟΝ!

Ετικέτες


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ! Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.
" Ἕως τοῦ θανάτου ἀγώνισαι περί τῆς ἀληθείας, καί Κύριος ὁ Θεός πολεμήσει ὑπέρ σου " (Σ. Σειράχ 4, 28)

TRANSLATOR

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση: Η ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ Β' ΒΑΤΙΚΑΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ Μία ορθόδοξη διερεύνηση του Βαπτίσματος και της Εκκλησίας κατά το Διάταγμα περί Οικουμενισμού του Πρωτοπρεσβυτέρου Πέτρου Χιρς

Βιβλιοπαρουσίαση:
Η ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
ΤΗΣ Β' ΒΑΤΙΚΑΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Μία ορθόδοξη διερεύνηση 
του Βαπτίσματος και της Εκκλησίας
κατά το Διάταγμα περί Οικουμενισμού
του Πρωτοπρεσβυτέρου Πέτρου Χιρς

Εμφάνιση 009 - 00110.JPG

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Μέγας Αλέξανδρος" του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, η βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου του πρωτοπρεσβυτέρου Πέτρου Χιρς «Η Εκκλησιολογική Αναθεώρηση της Β΄Βατικανής Συνόδου: Μία ορθόδοξη διερεύνηση του Βαπτίσματος και της Εκκλησίας κατά το Διάταγμα περί Οικουμενισμού» (εκδόσεις Uncut Mountain Press). Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή του π. Πέτρου Χιρς με επιβλέποντα τον Καθηγ. Δημήτριο Τσελεγγίδη, που εγκρίθηκε με άριστα από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. 

Εμφάνιση 006 - 00130.JPG

Εμφάνιση 0086 - 001.JPGΤο βιβλίο παρουσίασαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος και ο καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ. Ιωάννης Κουρεμπελές. Ο συγγραφέας, πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Χιρς, αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους που τον οδήγησαν στη επιλογή του θέματος της διδακτορικής του διατριβής. Ακολούθησαν ερωταπαντήσεις και διάλογος. Η βιβλιοπαρουσίαση έκλεισε με θερμά λόγια του παρισταμένου Σεβ. Μητροπολίτου Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ.κ. Θεοκλήτου για τον π. Πέτρο Χιρς, κληρικό της Ι. Μητροπόλεώς του. 
Εμφάνιση 002 - 0092.JPG
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.κ. Ιερόθεος μεταξύ άλλων παρουσίασε αναλυτικά τρία κύρια σημεία του βιβλίου: 1) Τις πηγές και την προέλευση της «βαπτισματικής θεολογίας» με τη σταδιακή απομάκρυνση από την Πατερική παράδοση και διδαχή, από τα πρώτα βήματα του Ιερού Αυγουστίνου, στην αποφασιστική διαφοροποίηση του Θωμά Ακινάτη και τελικά στην καινοτόμο εκκλησιολογία του Yves Congar και συνακόλουθα της Β΄ Βατικανής Συνόδου, 2) Τη νέα «communio» εκκλησιολογία της Β' Βατικανής Συνόδου και την ασυνέχειά της με την προηγούμενη εκκλησιολογία του Πάπα Πίου ΙΒ΄,  καθώς και την έντονη διαφοροποίηση και πλήρη αποξένωσή  της από την Πατερική εκκλησιολογία της Ορθοδοξίας, και 3) Την έλλειψη από τα κείμενα της Β΄ Βατικανής Συνόδου της διακρίσεως των ακτίστων ενεργειών καθώς και την παντελή απουσία αναφοράς στην περί δαιμονίων διδασκαλία της Εκκλησίας (διάκριση των πνευμάτων). 
Εμφάνιση 003 - 0098.JPGΟ Καθηγητής Δημήτριος Τσελεγγίδης μίλησε με θέρμη για τον άριστο διδάκτορά του και συσχέτισε με εξαιρετική επιτυχία τα κύρια σημεία και πορίσματα της διατριβής με το σημερινό εκκλησιαστικό γίγνεσθαι. Ο κ. Τσελεγγίδης επισήμανε καίρια σημεία συμπορεύσεως των Ορθοδόξων εκπροσώπων στο Διάλογο με την νέα εκκλησιολογία της Β΄ Βατικανής Συνόδου, αλλά και το παράλογο της στάσης των Ρωμαιοκαθολικών που θέτουν την σημασία του παπικού πρωτείου πάνω από αυτή της ίδιας Θείας Ευχαριστίας. 

Εμφάνιση 004 - 00102.JPG 
Εμφάνιση 004b - 00115.JPG
Εμφάνιση 005 - 00127.JPGΟ συγγραφέας, πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Χιρς, στο πρώτο μέρος του λόγου του ανέφερε τους λόγους και τις εμπειρείες που τον οδήγησαν στην εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής. Στο δεύτερο μέρος μίλησε για τον «προβληματισμό» του που προέκυψε από την έρευνά του για την σημερινή εκκοσμικευμένη και μινιμαλιστική ποιμαντική μέσα στην Εκκλησία. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Προσφέρω το βιβλίο αυτό και ως αφορμή για αυτοκριτική. Το καταθέτω ως απαρχή και έναυσμα ενός γόνιμου διαλόγου εντός της Εκκλησίας, αναφορικά με τη δική μας αναδυόμενη νέα εκκλησιολογία και το είδος του ποιμαντικού έργου που καθιστά ικανή την αποδοχή της.»
Εμφάνιση 006 - 00130.JPG

δΕμφάνιση 006a - 00128.JPG
Όλη η εκδήλωση θα αναρτηθεί στο τηλεοπτικό διαδικτυακό κανάλι www.intv.gr, όπως επίσης και οι λόγοι των ομιλιτών στην ιστοσελίδα: www.pemptousia.gr.
Η εκδήλωση, που απ’ευθείας μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, άνοιξε με βυζαντινούς ύμνους από την βυζαντινή χορωδία Ευδρομούντες. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αρχιμανδρίτης Λουκάς (Murianka),  Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αγίας Τριάδος (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), καθώς και ο ιερομόναχος Λουκάς της Ιεράς Μονής Οσ. Γρηγορίου του Αγίου Όρους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, αρχιμ. Μεθόδιος Αλεξίου, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους, Γέροντας Ιωσήφ, ο Ομοτ. Καθηγητής πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, καθώς και Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ηγούμενοι Ι. Μονών, κληρικοί, μοναχοί και πλήθος κόσμου.

Εμφάνιση 007 - 00116.JPG
    Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Χιρς (Heers) είναι αμερικανικής καταγωγής, ανατραφείς σε οικογένεια αγγλικανού ιερέα στις ΗΠΑ, ο οποίος μετεστράφη στην Ορθοδοξία μαζί με μεγάλο αριθμό ενοριτών του. Ο π. Πέτρος βαπτίστηκε Ορθόδοξος στην Ι. Μ. Αγ. Παύλου Αγ. Όρους, είναι άριστος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος  στον τομέα της Δογματικής. Είναι ιδρυτής και πρώτος επιμελητής του περιοδικού Divine Αscent, A Journal of Orthodox Faith και συγγραφέας θεολογικών άρθρων. Συνέγραψε το βιβλίο The Missionary of Modern Ecumenism: Milestone Leading up to 1920 και μετέφρασε στα αγγλικά το «Βίος του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, του ιερομονάχου Ισαάκ. Υπηρετεί ως εφημέριος στην ενορία του Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων Χαλκιδικής της Ι. Μητροπόλεως Ιερισσού. Έχει 5 παιδιά.


Εμφάνιση 008 - 00138.JPG 

Εμφάνιση 009a - 00107.JPG 

Εμφάνιση 009b - 00119.JPG

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

"ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΣΤΙΝ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ· ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕΤ' ΕΜΟΥ"!

"ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΣΤΙΝ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ· ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕΤ' ΕΜΟΥ"!
Κάντε κλικ στην εικόνα και μάθετε πώς να μείνετε με τον Χριστό!

ΠΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ;

ΠΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ;
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το μάθετε!

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ!

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανακαλύψετε πώς γίνεται!

ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
Κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το ανακαλύψετε!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ-ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ-ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να καθρεφτισθείτε!

ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!

ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!
Κάντε κλικ στην εικόνα. Αφορά ιδιαιτέρως τις γυναίκες!

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.
Κάντε κλικ για να διαβάσετε.

.

.

.

.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟ ΖΩΗ:

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟ ΖΩΗ:

.

.

.

.
.

.

.
.

.

.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
"Μή μεταίρειν ὅρια ἅ οἱ Πατέρες ἔθεντο"

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΦΩΤΙΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΦΩΤΙΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!
(Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς)

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)