Τό παρόν ἱστολόγιο γεννήθηκε στίς 19-11-2013

Τό παρόν Ὀρθόδοξο Χριστιανικό Ἱστολόγιο γεννήθηκε στίς 19-11-2013
μέ τήν Χάρη τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ταῖς πρεσβείαις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καί δι' εὐχῶν...
Τοῦτος ὁ ἱστότοπος εἶναι ὀρθόδοξος, κατηχητικός, ἀντιαιρετικός, ἀντιοικουμενιστικός, ἀντινεοταξικός καί ψυχωφέλιμος.

Ρατσισμός δέν εἶναι νά σχολιάζει κανείς τό κακό πού συμβαίνει, ἀλλά ΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ἀπό κάποιους εἰς βάρος τοῦ καλοῦ, ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ Ἤ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΩΣ ΟΡΘΟΝ!

Ετικέτες


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ! Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.
" Ἕως τοῦ θανάτου ἀγώνισαι περί τῆς ἀληθείας, καί Κύριος ὁ Θεός πολεμήσει ὑπέρ σου " (Σ. Σειράχ 4, 28)

TRANSLATOR

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΡΚΟ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΚΟ, Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ
 ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΡΚΟ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΚΟ, 
Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου


https://lh5.googleusercontent.com/OZoJEWRV2eSZLedy8M3KMXlH8gNJv7AxQTUIh2X5zauYI0P_nayoAZw97rESht4SF7fTWQ4pjredue3dBfTbagA4Rdz_wiXdPOPF1B9xqfZcAIRwTuqbSjCUJErgb6fBFRg9oqU
Σιγά σιγά θά μᾶς πεῖ ὁ Περγάμου
ὅτι ὁ Ἅγιος Μάρκος ὁ Εὐγενικός 
ἔκανε καί "διάλογο" μέ τούς παπικούς.


(Αναφορά στην προσφώνηση αβρότητας  του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού και όχι στην ομολογιακή στάση του έναντι των Παπικών)

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
__________________
Στην πρόσφατη εισήγησή του ο Μητροπολίτης Περγάμου, στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Θρόνου στις 30 Αυγούστου 2015, αναφορικά με την πορεία του επίσημου Θεολογικού Διαλόγου, μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Παπικών, δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι «εις τα πλαίσια της εκστρατείας ταύτης κατά του συγκεκριμένου Διαλόγου αναπτύσσονται και περίεργοι και καινοφανείς θεολογικαί απόψεις, ως ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν πρέπει να καλείται Εκκλησία»

Προς ισχυροποίηση των απόψεών του προέταξε μεταξύ άλλων και το  ότι «αρκεί απλή ανάγνωσις της προσφωνήσεως του Αγίου Μάρκου προς τον Πάπαν κατά την Σύνοδον της Φερράρας Φλωρεντίας ως ‘’Πατέρα της κατά την οικουμένην Εκκλησίας’’, ο οποίος συνήγαγε τα τέκνα του από περάτων της οικουμένης κ.λ.π.».  Αυτή  την προσφώνηση αβρότητας συμπεριέλαβε ο Σεβασμιώτατος στα επιχειρήματά του για να στηρίξει την άποψή του, για το «πως έβλεπεν η Ορθόδοξος Εκκλησία τον επίσκοπον Ρώμης κατά την δευτέραν χιλιετίαν»,  «παρά το ότι εστηλιτεύετο το Filioque ως αιρετικόν».

Αυτή ή προσφώνηση αβρότητας, είναι που χαρακτηρίζει τη στάση του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού απέναντι στους  αιρετικούς Παπικούς;  Το ότι καλεί τους Παπικούς αιρετικούς μετά,   γιατί δεν αναφέρεται ο Σεβασμιώτατος;  Γιατί η επιλεκτική λησμοσύνη του  γεγονότος ότι αιρετικούς εκάλεσε τους  Παπικούς;

Δηλαδή μελετώντας κανείς τη στάση του μεγάλου αυτού Ομολογητού της Ορθοδόξου Πίστεώς μας αυτό καταλαβαίνει;  Αυτό είναι το καταστάλαγμα της ομολογιακής στάσης του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού που έσωσε την Εκκλησία από τη Παπική λύμη; Η επιλεκτική αναφορά του Μητροπολίτου Περγάμου, αποτελεί στρέβλωση της καθόλου ομολογιακής στάσης του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού.

Γιατί η επιλεκτική αναφορά για τον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό και μάλιστα από μια προσφώνηση;  Δίδει την ακριβή εικόνα περί του πως έβλεπεν η Ορθόδοξος Εκκλησία τον επίσκοπον Ρώμης κατά την δευτέραν χιλιετίαν, απλά το λεκτικό μιας προσφώνησης αβρότητας;  Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία κατά την δευτέραν χιλιετίαν θεωρούσε τον Πάπα ως ‘’Πατέρα της κατά την οικουμένην Εκκλησίας’’ ο οποίος συνήγαγε τα τέκνα του από περάτων της οικουμένης»;   Αυτό κανείς καταλαβαίνει από τη στάση του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού απέναντι στους αιρετικούς Παπικούς; 

Γιατί δεν ανέφερε ο Σεβασμιώτατος αυτό που είπε ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός για τους Παπικούς, ότι δηλαδή «ως αιρετικούς αυτούς απεστράφημεν και δια τούτο αυτών εχωρίσθημεν» και «αιρετικοί εισίν άρα και ως αιρετικούς αυτούς απεκόψαμεν;»

Ο  Σεβασμιώτατος δεν ανέφερε επίσης την Ορθόδοξη προϋπόθεση για τη Σύνοδο Φερράρας Φλωρεντίας του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού ότι «πρώτον αναγνωσθήτωσαν οι όροι των Αγίων εκείνων Πατέρων ίνα δείξωμεν εαυτούς συμφωνούντας και επομένους εκείνοις» (ΜΑΝSΙ 31 Α,Γ   511Ε -513Α), καθώς και το κριτήριον της συνοδικής συνέχειας «ούτω γαρ έσται και η σύνοδος αύτη ταις προηγουμέναις ακόλουθος». 

Ερμηνεύοντας  την ομολογιακή στάση του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού η οποία έσωσε την Εκκλησία, ο π. Alexander Shcmemann αναφέρει ότι «η βάσις της θεολογίας του Αγίου Μάρκου, της ακάμπτου στάσεώς του εν τη Ορθοδοξία, όπως ηννόει τούτην ο Άγιος Μάρκος ήταν η θεολογία του Παλαμισμού» (π. Alexander Shcmemann ‘’ Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός’’ , μετ. Β. Ιωαννίδου – Περιοδικό ‘’Γρηγόριος Παλαμάς’’ τεύχ. 395-6).  Το περί «ακάμπτου στάσεώς του εν τη Ορθοδοξία» ερμηνεύει επακριβώς τη στάση του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού και όχι η αγγίστρωση σε μια προλογική αναφορά, οποία αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα προσφώνησης αβρότητας και όχι αναγνώρισης των αποκοπέντων Παπικών, ως κανονικής Εκκλησίας η οποία πορεύεται «εν παραλλήλω» με την Ορθόδοξη Εκκλησία.  Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη εκκλησιολογική στρέλωση.

Καμιά αναφορά δεν γίνεται συνήθως στον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό από τους εμπλεκομένους στους διαλόγους με τους Παπικούς και δεν μας έχουν συνηθίσει με αναφορές στον μεγάλο αυτόν Ομολογητή.

Η προσφώνησης αβρότητας, που επιλεκτικά έχει παρθεί για την ισχυροποίηση της απόψης του Σεβασμιωτάτου, γενικεύτηκε ως στάση της Εκκλησίας απέναντι στους αιρετικούς Παπικούς.  Το ότι «αιρετικοί εισίν»  και  «άρα και ως αιρετικούς αυτούς απεκόψαμεν» κατά τον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό, γιατί παρασιωπάται;  Τόσο το «αιρετικοί εισίν» όσο και το «ως αιρετικούς αυτούς απεκόψαμεν, αρκούν για να καταρριφθεί η αυθαίρετη τούτη γενίκευση.

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

"ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΣΤΙΝ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ· ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕΤ' ΕΜΟΥ"!

"ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΣΤΙΝ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ· ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕΤ' ΕΜΟΥ"!
Κάντε κλικ στην εικόνα και μάθετε πώς να μείνετε με τον Χριστό!

ΠΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ;

ΠΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ;
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το μάθετε!

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ!

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανακαλύψετε πώς γίνεται!

ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
Κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το ανακαλύψετε!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ-ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ-ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να καθρεφτισθείτε!

ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!

ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!
Κάντε κλικ στην εικόνα. Αφορά ιδιαιτέρως τις γυναίκες!

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.
Κάντε κλικ για να διαβάσετε.

.

.

.

.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟ ΖΩΗ:

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟ ΖΩΗ:

.

.

.

.
.

.

.
.

.

.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
"Μή μεταίρειν ὅρια ἅ οἱ Πατέρες ἔθεντο"

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΦΩΤΙΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΦΩΤΙΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!
(Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς)

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)