TRANSLATOR

Σελίδες

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Πανηγυρίζουν Φανάρι, Επιφάνιος, Ποροσένκο, Βατικανό, ΗΠΑ, Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος


Πανηγυρίζουν Φανάρι, Επιφάνιος, Ποροσένκο, Βατικανό, ΗΠΑ,
 Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Υπεγράφη ο Τόμος για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Παγωμένη η Μόσχα παρακολουθεί τις εξελίξεις (Δείτε εικόνες και ρεπορτάζ)

          Για την αποδοχή από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος της εισήγησης  του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου να αναγνωρισθεί  η Εκκλησία των σχισματικών της Ουκρανίας πανηγυρίζουν ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Προκαθήμενος των σχισματικών της Ουκρανίας Επιφάνιος, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο, γνωστός για τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό του, το Βατικανό και οι ΗΠΑ.

          Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, την επόμενη δηλαδή ημέρα της αποφάσεως της Ιεραρχίας, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική», στην ομιλία του στο Φανάρι έδειξε ιδιαίτερα ευτυχής. Είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα θα πρέπει να είναι ο κ. Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας (Σημ. γρ. Ήταν παρών) όπως και όλοι μας ιδιαιτέρως ευτυχής διότι, όπως γνωρίζετε, αδελφοί, χθες η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μια ιστορική απόφαση, σύμφωνα με την οποία αφ’ ενός αναγνωρίζεται και επιβεβαιούται το αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να απονέμει τα Αυτοκέφαλα εκεί όπου παρίσταται ανάγκη, και αφ’ ετέρου, κατά συνέπειαν, και επί τη βάσει αυτού του δικαιώματος του Πατριαρχείου μας, η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε το Αυτοκέφαλον που έδωσε το Πατριαρχείο μας, προ μηνών, εις την νεοπαγή Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ουκρανίας».
          Ο Επιφάνιος, προκαθήμενος των σχισματικών της Ουκρανίας, των οποίων αναγνώρισε το αυτοκέφαλο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ακολούθησε μόνη η Εκκλησία της Ελλάδος από όλα τα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, απέστειλε αμέσως μετά την απόφαση επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, στην οποία εκφράζει την ευγνωμοσύνη του και του δίδει την υπόσχεση ότι στο εγγύς μέλλον θα τον επισκεφθεί στην Αθήνα για να του εκφράσει τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού στο πρόσωπό του. 
          Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο, ο οποίος, με την σύμπραξη του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου,  είναι ο αρχιτέκτων όλης αυτής της εκκλησιαστικής ανωμαλίας όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την Ορθοδοξία, έγραψε στη σελίδα του στο facebook για τα «θαυμάσια και εμπνευσμένα νέα από την Αθήνα» και πως «δέχεται ευχαρίστως αυτήν την απόφαση της αδελφής Εκκλησίας με ευγνωμοσύνη». Φυσικά ευχαριστεί και τον κ. Βαρθολομαίο, για την υποστήριξή του και την «άοκνη προσπάθειά του στην υποστήριξη της Ουκρανικής Εκκλησίας». Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά την Εκκλησία της Ελλάδος και οι άλλες τοπικές Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν τους σχισματικούς της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι ο Ποροσένκο λαμβάνει τη Θεία Κοινωνία τόσο από τους σχισματικούς, όσο και από τους Ουνίτες της Ουκρανίας.
          Τα ενημερωτικά μέσα του Βατικανού επίσης πρόβαλαν την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει τους σχισματικούς και καθηρημένους  κληρικούς της Ουκρανίας και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός. Το πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού «Asianews» τόνισε ότι «μόνον επτά επίσκοποι ζήτησαν από την Ιεραρχία να καθυστερήσει η απόφαση, αλλά η πλειοψηφία της Ελληνικής Συνόδου αποφάσισε να υποστηρίξει την Ουκρανική Αυτοκεφαλία» και πρόσθεσε ότι έτσι «υποστήριξε το δικαίωμα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης ως του μόνου που μπορεί να προσδιορίσει τη νομιμότητα του στάτους των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών». Οι Ρωμαιοκαθολικοί αυτήν την παποσύνη προωθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με την θερμή συνεργασία του Φαναρίου.
          Η γαλλική καθολική εφημερίδα “La Croix” αφού αναφέρει με ικανοποίηση το γεγονός εκφράζει την πεποίθηση ότι και άλλες τοπικές Εκκλησίες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά επισημαίνει κιόλας πως αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας.
          Ο Αμερικανός Υπουργός των Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο έχει χαρακτηρίσει «ιστορικό επίτευγμα» την απόδοση της Αυτοκεφαλίας από το Φανάρι στους σχισματικούς της Ουκρανίας. Και ο πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην προώθηση της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Μάλιστα τον περασμένο Μάϊο συνόδευσε τον κ. Μπράουμπαγκ, πρέσβυ των ΗΠΑ για ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών και άλλους αξιωματούχους της Ουάσινγκτον,  στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, με τον οποίο συζήτησαν και το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Ο κ. Μπράουμπαγκ είχε προηγουμένως επισκεφθεί τον Πάπα στο Βατικανό.
Εκ των αντιδράσεων Βατικανού, ΗΠΑ, Ποροσένκο μπορεί να σκεφθεί ο αντικειμενικός παρατηρητής ότι τα νήματα για το αυτοκέφαλο των σχισματικών της Ουκρανίας εκίνησαν όσοι ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ και ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ πολεμούν τη Ρωσία και ότι σε αυτή την αντιπαράθεση ως κατάλληλα εργαλεία χρησιμοποιούνται το Φανάρι και, τώρα, η Εκκλησία της Ελλάδος.
          Φυσικά υπήρξαν και αρνητικά δημοσιεύματα. Το προσκείμενο στο Βατικανό ελβετικό ΜΜΕ «Echo» σημείωσε: «Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία παρά τις προειδοποιήσεις 2000 κληρικών και λαϊκών» και πρόσθεσε πως « η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν συγκεντρώνει παρά μια χούφτα ενοριών, ενώ το πολύ μεγάλο μέρος των Ορθοδόξων Ουκρανών μένουν πιστοί στην παραδοσιακή Εκκλησία και στον Μητροπολίτη Ονούφριο». Αναφέρει επίσης ότι πλην της Ελλάδος «ουδεμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αναγνωρίσει την Εθνική Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία προώθησε ο πρώην Πρόεδρος Ποροσένκο».
          Από τα ΜΜΕ τα προσκείμενα στον Μητροπολίτη Ονούφριο και την κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας η ιστοσελίδα «Orthodoxologie» επαινεί και έχει και φωτογραφίες των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ανοικτά διαφώνησαν με την πρόταση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και ζήτησαν να αναβληθεί η απόφαση του να δοθεί η Αυτοκεφαλία στους σχισματικούς της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα παρατίθενται οι φωτογραφίες των Μητροπολιτών Καρυστίας, Ηλείας, Δρυινουπόλεως και Κονίτσης, Πειραιώς, Νέας Σμύρνης, Καισαριανής, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κερκύρας, Κυθήρων και Μεσογαίας.
          Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων InterfaxReligion αναφέρει ότι εντός του φθινοπώρου η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας θα αποτιμήσει την κατάσταση, μετά την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει τους σχισματικούς της Ουκρανίας. Ο πρωτοπρεσβύτερος Νικολάϊ Μπαλασόφ, αντιπρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας δήλωσε σχετικά: «Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα εκτιμήσει την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις επιπτώσεις αυτής για τον Ορθόδοξο κόσμο και για τις διαθρησκειακές σχέσεις».-                 
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)