Σελίδες

TRANSLATOR

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Μπάτσκας Ειρηναίος: Ο Πατρ. Βαρθολομαίος βάθυνε το σχίσμα. Ο Επιφάνιος είναι λαϊκός. Η Σερβία παραμένει πιστή στην παλαιά Κανονική Τάξη

Μπάτσκας Ειρηναίος:

Ο Πατρ. Βαρθολομαίος

βάθυνε το σχίσμα.

Ο Επιφάνιος είναι λαϊκός.

Η Σερβία παραμένει πιστή

στην παλαιά Κανονική Τάξη

 

 

Ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς, ο οποίος είναι και μία από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες για τον Πατριαρχικό θρόνο της Σερβίας σε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2021, στο πρακτορείο «Печат» άγγιξε πολλά θέματα εκκλησιαστικής και δημόσιας ζωής στη Σερβία και στον κόσμο. 

Ένα από τα ερωτήματα του δημοσιογράφου ήταν αφιερωμένο στο πρόβλημα της Ουκρανικής «Αυτοκεφαλίας» καθώς και του «νεοπαπισμού» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης γενικότερα.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο επίσκοπος Ειρηναίος Μπούλοβιτς επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα του «νεοπαπισμού» του Φαναρίου υπάρχει πραγματικά και ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Σέρβο επίσκοπο,

«έκανε μια μη κανονική παρέμβαση στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και «αποκατέστησε» σχισματικές ομάδες στην Ουκρανία, και δυστυχώς, δεν κατάφερε να καταργήσει και να παύσει το σχίσμα στην Ουκρανία, αλλά, αντίθετα, το βάθυνε και το επέκτεινε.

Με αυτές τις ενέργειες του Φαναρίου, τα «προγενέστερα σχίσματα», τόνισε ο Επίσκοπος, «μεταφέρθηκαν από το έδαφος της Ουκρανίας σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο

Προχώρησε μέχρι να διακοπεί η λειτουργική και κανονική κοινωνία του Πατριαρχείου της Μόσχας με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και με εκείνους τους Προκαθημένους και Επισκόπους Τοπικών Εκκλησιών που αναγνωρίζουν τον αμετανόητο σχισματικό Επιφάνιο - ή μάλλον τον λαϊκό Ντουμένκο - ως τον νόμιμο επικεφαλής της Εκκλησίας του Κίεβου και του Αυτοκέφαλου(!) στην Ουκρανία.

Ο εξαιρετικός και αναγνωρισμένος από τις Τοπικές Εκκλησίες Μητροπολίτης Κίεβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, έχει μαζί του περισσότερους από εκατό κανονικούς Επισκόπους με περισσότερους από 15 χιλιάδες ιερείς και μοναχούς, και δεκάδες εκατομμύρια πιστών. 

Η μη κανονική και μονομερής αναγνώριση των σχισματικών ομάδων, προκάλεσε όχι μόνο διάσπαση μεταξύ των Εκκλησιών, αλλά και τη διαίρεση και τριβή εντός των ιδίων των Εκκλησιών».

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Ειρηναίο: 

«στις συνθήκες του πνευματικού -κανονικού χάους που ακολούθησε, η θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι άνευ όρων πίστη στην παλαιά Κανονική Τάξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την οποία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίξει.

Το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι ερμηνεύουν αυτή τη βασική θέση ως «ένωση μπλοκ» είναι πρόβλημα της συνείδησής τους και της κατανόησής τους για την Εκκλησία. Η Σερβική Εκκλησία δεν είναι εναντίον κάποιου προσωπικά, αλλά ενάντια σε ενέργειες που απειλούν ή παραβιάζουν την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θέτουν υπό αμφισβήτηση την εξουσία της Ορθοδοξίας, ακόμη και πριν από τους μη Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη των πραγμάτων στο μέλλον, αλλά κρίνοντας βάσει παρόμοιων προγενέστερων περιπτώσεων από την Ιστορία της Εκκλησίας, ελπίζω ότι αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί στο άμεσο μέλλον».

 

 

Πηγή: Prvoslavie.ru

https://oukraniko.blogspot.com/2021/01/blog-post_5.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)