Σελίδες

TRANSLATOR

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Μοναχή και γιατρός: Η ιαματική αυτοθυσία του Αγ. Ιωάννη Κροστάνδης στην επιδημία χολέρας! Η υγεία και η ασθένεια ως φάσεις της πνευματικής μας ανάπτυξης. Η προσευχή και τα Μυστήρια ενισχύουν πνεύμα, σώμα. Δεν διατηρούμε την υγεία χωρίς φροντίδα της πνευματικής της πλευράς.

Μοναχή και γιατρός: 

Η ιαματική αυτοθυσία 

του Αγ. Ιωάννη Κροστάνδης 

στην επιδημία χολέρας! 

Η υγεία και η ασθένεια ως φάσεις 

της πνευματικής μας ανάπτυξης.

 Η προσευχή και τα Μυστήρια 

ενισχύουν πνεύμα, σώμα. 

Δεν διατηρούμε την υγεία 

χωρίς φροντίδα 

της πνευματικής της πλευράς.

 

 

Η ιαματική αυτοθυσία του Αγ. Ιωάννη Κροστάνδης στην επιδημία χολέρας όπως την περιγράφει η μοναχή και γιατρός Μαρία από το μοναστήρι της Αγίας Ελισάβετ του Μινσκ πρωτοπόρο στο κοινωνικό έργο και προσφορά:

Να ένα παράδειγμα πιο πρόσφατο από τη ζωή του Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης. Όταν υπηρετούσε στην Κροστάνδη το1892 μια επιδημία χολέρας διαδόθηκε σε όλη τη Ρωσία. Η πόλη του τέθηκε σε καραντίνα (ένα μέτρο του μεσαίωνα το βρίσκουμε κι εδώ αλλά τον 19ο αιώνα.) Μια μέρα ένα καράβι από τη Σουηδία πλησίασε το λιμάνι. Ένα μεγάλο μέρος του πληρώματος υπέφερε από τη χολέρα κι ο καπετάνιος κάλεσε ιατρική βοήθεια. Οι αρχές της πόλης σχημάτισαν μια ομάδα γιατρών κι ο π. Ιωάννης απέσπασε την άδεια να τους συνοδεύσει. Ανέβηκαν στο πλοίο κι είδαν μια σκηνή épouvantable να διαδραματίζεται μπροστά τους.Οι ναύτες κείτονταν στο κατάστρωμα όλοι με σπασμούς και ανυπόφορους πόνους.Τότε τι έκανε ο π. Ιωάννης; Προσευχήθηκε για το πλήρωμα ενώ οι Ρώσοι γιατροί επιτελούσαν το έργο τους. Κι ενώ προσευχόταν τα κλάματα σταμάτησαν και οι σπασμοί επίσης.Το πλήρωμα αισθάνθηκε πολύ καλύτερα, όλοι επιβίωσαν. Ο Άγιος Ιωάννης παρέμεινε σε καραντίνα για 2 εβδομάδες. Δεν μολύνθηκε από τη χολέρα.

Αν με ρωτούσατε σαν γιατρό να σχολιάσω αυτή την περίπτωση λίγα θα είχα να σας πω.Μας διδάσκει βέβαια ότι η αρνητικότητα, ο θυμός και τα νεύρα επηρεάζουν την πνευματική μας κατάσταση και συνεπώς την ικανότητά μας να αντιστεκόμασμε στις ασθένειες. Αντιθέτως, η προσευχή και τα Ιερά Μυστήρια ενισχύουν το πνεύμα και το σώμα μας.Η πρόσφατη επιδημία του κοραναϊού μας έδειξε το ίδιο πράγμα. Μας θύμισε έντονα την ανάγκη να ενισχύσουμε την πίστη μας, να εμείνουμε στην προσευχή και να παραμείνουμε πάντα σε συνομιλία με τον Θεό. Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία μας χωρίς να φροντίσουμε την πνευματική της πλευρά…..

Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο όλων των πραγμάτων στη ζωή μας. Έτσι, όταν μας βρίσκει μια ασθένεια δεν πρέπει να την θεωρούμε κακοτυχία αλλά περισσότερο ως μια πιθανότητα εσωτερικής ανάπτυξης και τελικά ως μια φάση στη πορεία μας προς τη σωτηρία. (σσ. αυτή η αποστροφή του λόγου της δίνει και τον τίτλο της συνέντευξής: ‘‘Η υγεία και η ασθένεια ως φάσεις της πνευματικής μας ανάπτυξης.“)

Έμαθα να μην θεωρώ τα γεγονότα στη ζωή μου ως επιτυχίες ή αποτυχίες. Αυτό που αρχικά πίστευα ως αποτυχία αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν από θεία οικονομία-πρόνοια και επέτρεψε την πνευματική μου ανάπτυξη και πρόοδο προς τη σωτηρία μου.

 Πριν ενταχθεί στο μοναστήρι, η μοναχή Μαρία (Litvinova) είχε αποκτήσει πτυχίο ιατρικής καθώς και δασκάλας ρυθμικής γυμναστικής. Διοργανώνει εκθέσεις στο μοναστήρι και διαχειρίζεται το κανάλι you-tube για την υγεία και την ευεξία, δημοφιλές στο ρωσόφωνο κοινό. Ταξιδεύει πολύ και δίνει διαλέξεις σε διάφορα ακροατήρια. Έγινε η ηρωίδα ενός ντοκιμαντέρ. Ως γιατρός, συμβουλεύει τους ανθρώπους για το πώς να παραμείνουν υγιείς και πώς να ανταποκριθούν σε ασθένειες. Το θέμα της συνέντευξής της ήταν η χριστιανική στάση απέναντι στην υγεία και η σημασία της στον σημερινό κόσμο.

Λέει η ίδια:

”Έχοντας εργαστεί 6 χρόνια ως γιατρός ειδικεύθηκα στην Αθλητιατρική. Δουλεύοντας ως γιατρός και αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα άσκησης για την εθνική ομάδα γυμναστικής δοκίμασα τις ικανότητές μου ως γιατρός και εκπαιδευτικός.”obitel-minsk 12/5/21

 

Πηγή:
https://dimpenews.com/2021/06/08/%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%87%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%82-%ce%b7-%ce%b9%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%b8%cf%85%cf%83/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)