Ο Πάπας Φραγκίσκος πρόκειται να μιλήσει στα εγκαίνια του πρώτου «Περίπτερου Πίστεως» κατά τη διάρκεια της επερχόμενης 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Καθώς οι πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσουν πόσο καλά αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, οι θρησκευτικοί αξιωματούχοι - συμπεριλαμβανομένου του Φραγκίσκου, ο οποίος είναι και αρχηγός κράτους και ηγέτης της παγκόσμιας Καθολικής Εκκλησίας - θα έχουν ένα νέο σημείο προβολής.
Το Vatican News ανέφερε στις 9 Νοεμβρίου ότι ο Πάπας θα εκφωνήσει επίσης μια ομιλία στη σύνοδο κορυφής και θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις ενώ θα βρίσκεται στο Ντουμπάι από 1-3 Δεκεμβρίου.
Το Faith Pavilion θα φιλοξενηθεί από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το Μουσουλμανικό Συμβούλιο Πρεσβυτέρων, το Διαθρησκειακό Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Επισκοπική Επισκοπή της Καλιφόρνια και δεκάδες άλλες θρησκευτικές ομάδες.
«Υπήρξε μια μακροχρόνια προσπάθεια μεταξύ μερικών από εμάς που παρακολουθούσαμε την COP από θρησκευτικά σώματα να έχουμε φυσική παρουσία και να είμαστε περισσότερο στο τραπέζι», είπε ο επίσκοπος Marc Andrus, ηγέτης της επισκοπής με έδρα την Bay Area. Religion News Service σε συνέντευξή του.
"Πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε ισχυρότερες φωνές μαζί για να ανταποκριθούμε στην επείγουσα ανάγκη για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το περίπτερο είναι πραγματικά μια φυσική ενσάρκωση της δέσμευσής μας να είμαστε πραγματικά ενεργός τομέας στο έργο της κλιματικής αλλαγής."
Ο Ραβίνος Yonatan Neril, εκτελεστικός διευθυντής του Διαθρησκειακού Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με έδρα την Ιερουσαλήμ, εξέφρασε τον ενθουσιασμό των ηγετών για τη συμμετοχή του Φραγκίσκου στα εγκαίνια του περιπτέρου, του οποίου οι διοργανωτές κόστους αρνήθηκαν να αποκαλύψουν.
Είπε ότι η εγκατάσταση μπορεί να φιλοξενήσει έως και 100 άτομα και θα φιλοξενήσει 65 συνεδρίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες θρησκευτικές ομάδες εργάζονται για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής. Οι θρησκείες που εκπροσωπούνται είναι το Ισλάμ, ο Χριστιανισμός, ο Σιχισμός, ο Ιουδαϊσμός, ο Ινδουισμός, ο Μπαχάι, ο Βουδισμός, οι Θρησκείες των Ιθαγενών και ο Ζωροαστρισμός.
«Το Faith Pavilion θα βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του COP28, που βρίσκεται κοντά στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα και στην περιοχή όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις», είπε ο Νερίλ μέσω email. "Αυτό καταδεικνύει τη σημασία του διαθρησκειακού κινήματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για πίστη δέσμευση με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων λήψης πολιτικών αποφάσεων και των διαπραγματευτών."
Στο περίπτερο θα μιλήσουν αρκετοί ηγέτες της πίστης υψηλού επιπέδου. Αυτοί οι ηγέτες περιλαμβάνουν τον αρχιραβίνο Ephraim Mirvis του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Επίσκοπο Thomas Schirrmacher, γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Ευαγγελικής Συμμαχίας με έδρα τη Νέα Υόρκη και τον Sadhvi Bhagawati Saraswati, πρόεδρο του Ιδρύματος Divine Shakti που εδρεύει στην Ινδία.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους ομιλητές υπέγραψαν δήλωση που επίσης υπογράφηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α' και τους εκπροσώπους του Φραγκίσκου, του Πατριάρχη Κύριλλου της Μόσχας και του Σεΐχη Αχμέντ Αλ Ταγιέμπ, μεγάλου ιμάμη του Αλ-Αζχάρ της Αιγύπτου. Αυτή η δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα στο τέλος μιας συγκέντρωσης παγκόσμιων θρησκευτικών ηγετών πριν από τη COP28 στο Άμπου Ντάμπι.
«Παρακαλούμε διακαώς όλους τους φορείς λήψης αποφάσεων που συγκεντρώθηκαν στο COP28 να αδράξουν αυτή την αποφασιστική στιγμή και να δράσουν επειγόντως, υφαίνοντας μια ταπετσαρία κοινής δράσης και βαθιάς ευθύνης», αναφέρει η δήλωση. «Η επείγουσα ανάγκη της ώρας απαιτεί να δράσουμε γρήγορα, συνεργατικά και αποφασιστικά για να θεραπεύσουμε τους πληγωμένους κόσμους μας και να διατηρήσουμε το μεγαλείο του κοινού μας σπιτιού».
Στη δήλωση, δεσμεύτηκαν να καθοδηγήσουν τα μέλη των οργανώσεών τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα και να αλλάξουν τα πρότυπα κατανάλωσης για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 που επιδιώκει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Η επισκοπή της Καλιφόρνια πρωτοστάτησε στη χρήση μιας εφαρμογής "carbon tracker", η οποία βοηθά τους χρήστες να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα εξετάζοντας πόσο πετούν και οδηγούν, την πηγή θερμότητας στα σπίτια τους και τα είδη φαγητού που επιλέγουν να φάνε.
Ο Άντρος είπε ότι η εκκλησία του παρουσίασε το μοντέλο κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Κλίματος τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, καθώς Μουσουλμάνοι, Ινδουιστές, Ρωμαιοκαθολικοί και άλλοι συζήτησαν πώς μπορούν να κάνουν απτές διαφορές για να ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή.
Στο Faith Pavilion, είπε, εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκειών θα μπορούν να μιλήσουν και να παρουσιάσουν παραδείγματα τρόπων με τους οποίους προσπαθούν να αναπληρώσουν τη Γη ή να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν σε αυτήν — από Σιχ που έχουν δημιουργήσει «μικρά ιερά δάση» στο την περιοχή Παντζάμπ της Ινδίας στους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Αιθίοπας που «κουδουνίζουν τις εκκλησίες τους με δάσος» στη μέση μιας ερήμου.
Ο Άντρους και ο Νέριλ, όπως και οι υπογράφοντες τη δήλωση, ελπίζουν ότι οι μελλοντικές συνόδους κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα θα περιλαμβάνουν επίσης ένα περίπτερο με επίκεντρο την πίστη, καθώς και τη συνεχή παρουσία επιφανών θρησκευτικών ηγετών.
"Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, και πολλοί από τους πολιτικούς διαπραγματευτές στα COPs, συνδέονται με μια θρησκεία", δήλωσε ο Νερίλ. "Όμως για τις πρώτες 27 διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα, ανώτερες θρησκευτικές προσωπικότητες έχουν εμφανιστεί σπάνια. Στο COP28 στο Ντουμπάι, έχουμε εργαστεί για να αυξήσουμε σημαντικά την παρουσία θρησκευτικών ηγετών υψηλού επιπέδου και επιδιώκουμε να το κάνουμε σε μελλοντικές COP."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου