Τό παρόν ἱστολόγιο γεννήθηκε στίς 19-11-2013

Τό παρόν Ὀρθόδοξο Χριστιανικό Ἱστολόγιο γεννήθηκε στίς 19-11-2013
μέ τήν Χάρη τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ταῖς πρεσβείαις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καί δι' εὐχῶν...
Τοῦτος ὁ ἱστότοπος εἶναι ὀρθόδοξος, κατηχητικός, ἀντιαιρετικός, ἀντιοικουμενιστικός, ἀντινεοταξικός καί ψυχωφέλιμος.

Ρατσισμός δέν εἶναι νά σχολιάζει κανείς τό κακό πού συμβαίνει, ἀλλά ΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ἀπό κάποιους εἰς βάρος τοῦ καλοῦ, ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ Ἤ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΩΣ ΟΡΘΟΝ!

Ετικέτες


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ! Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙΟΜΕΝΗΣ ΒΑΤΟΥ.

TRANSLATOR


" Ἕως τοῦ θανάτου ἀγώνισαι περί τῆς ἀληθείας, καί Κύριος ὁ Θεός πολεμήσει ὑπέρ σου " (Σ. Σειράχ 4, 28)
Σχόλια υβριστικά, κακεντρεχή, αγενή, ασεβή, προσβλητικά, αναπόδεικτα, χωρίς χριστιανικό ήθος ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ!

Σελίδες

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

10. Ἡ τηλεόραση "μᾶς κάνει ἴδιους"; "μᾶς βλέπει"; Ἔχει μαγική δύναμη; Πῶς γίνεται αὐτό; ἐκ τοῦ βιβλίου ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ
10. Ἡ τηλεόραση "μᾶς κάνει ἴδιους"; "μᾶς βλέπει";
Ἔχει μαγική δύναμη; Πῶς γίνεται αὐτό;
ἐκ τοῦ βιβλίου
ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΣ 
ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ 
ΜΕ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ

http://1.bp.blogspot.com/-rGk9VKJqoAM/Tsj8W4FD7FI/AAAAAAAAJzE/UqEjxDM5-sY/s400/image1.jpg 



Διαβάστε τό:


http://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2014/08/tv-hypnotizes.jpg

Ἐρώτηση:
-Μήπως μέ αὐτά θέλουν νά μᾶς κάνουν νά συνηθίσουμε τόν ἔλεγχο, στόν ὁποῖο θέλουν νά μᾶς ὑποβάλουν; Δηλαδή νά σκεφτόμαστε ὅτι παντοῦ κάποιος μᾶς βλέπει νά ἔχουμε πάντοτε τόν φόβο, νά εἴμαστε πάντοτε τρομοκρατημένο; Μέ αὐτόν τόν τρόπο;
Ἀπάντηση:
-Ἔ, ναί. ... εἶναι μέσα στό εὐρύτερο σχέδιο τῆς παγκοσμιοποιήσεως. Ἀλλά καί ἡ τηλεόραση μαπίνει ἐκεῖ, διότι ἀλλοιώνοντας τά ἤθη τῶν ἀνθρώπων καί τῶν ἐθνῶν, τήν θρησκεία καί τήν πατρίδα, εὔκολα ὁδηγεῖ τούς ἀνθρώπους νά προσαρμοσθοῦν στό γενικό αὐτό κλῖμα πού λέγεται παγκοσμιοποίηση.

15) Γιά διάφορα θέματα (ἐπιλεγμένα ἀποσπάσματα) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ (Συλλογή πνευματικῶν ὁδηγιῶν πρός κατόρθωση τῆς τελειότητος) ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

15) Γιά διάφορα θέματα α΄ μέρος
 (ἐπιλεγμένα ἀποσπάσματα)
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
(Συλλογή πνευματικῶν ὁδηγιῶν 
πρός κατόρθωση τῆς τελειότητος)
ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ


Διαβάστε τό:

"Ἐν τῇ ὑπομονῇ ὑμῶν κτήσασθε τάς ψυχάς ὑμῶν"
(Λουκ. 21, 19)

http://3.bp.blogspot.com/-A6nIp-Ti6-U/TprCv1-D7oI/AAAAAAAADM0/x0B4QNtnBQE/s1600/bda4603fd9bcc7ce.jpgΟἱ ἀκούσιες συμφορές, ὅταν προέρχονται ἀπό ἄνθρωπο καί ὑπομένονται, δίνουν μεγάλο μισθό.

Ὁ Θεός, καί ὅταν ἀκόμη τιμωρεῖ, εἶναι φιλάνθρωπος καί ἐλεήμων εἰς ἄπειρο βαθμό.

Μήν περιμένουμε ἀμοιβή ἀπό τούς ἀνθρώπους, ἀλλά ἀπό τόν Θεό μόνο.

Ἡ αὐτοσυγκράτηση καί ἡ ἔγκαιρη εἰρήνευσή μας μέ ἐκείνους πού μᾶς ἐπλήγωσαν μέ τόν θυμό, εἶναι δεῖγμα ἀληθινῆς σοφίας.

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ 13ο Ὅταν σέ ἀδικοῦν Ἀββᾶ Ζωσιμᾶ


Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ
13ο
Ὅταν σέ ἀδικοῦν
Ἀββᾶ Ζωσιμᾶ
 


https://3.bp.blogspot.com/-Ha32CwtM0LA/V--txzxyDyI/AAAAAAAAMNU/9IN9W0vzu_greiyO2Q7eFSZYhXnitw8aQCLcB/s1600/%252B13445517_147385272338253_6435393966166139995_n.jpg


Ἀκολουθεῖ τό κείμενο σέ pdf:

Χωρίς ἀγάπη καί εἰρήνη χαλᾶνε οἱ σύνδεσμοι! (τό μήνυμα τῆς ἡμέρας)


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
 Χωρίς ἀγάπη καί εἰρήνη χαλᾶνε οἱ σύνδεσμοι!
Ἁγία Γραφή

http://btsifti.wikispaces.com/file/view/%CE%B7%20%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AE%20%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7.jpg/442325878/%CE%B7%20%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AE%20%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7.jpg 
Πάνω ἀπό ὅλα νά ἐπιδιώκετε τήν ἀγάπη, ἡ ὁποία εἶναι σύνδεσμος τῆς τελειότητας.
Καί ἡ εἰρήνη τοῦ Θεοῦ ἄς κυριαρχεῖ στίς καρδιές σας.
(Κολασ. γ΄ 14)

http://inspireyourlife.gr/wp-content/uploads/2014/04/tree_inspireyourlife-401x300.jpg

Πώς η ελληνική γλώσσα γονιμοποίησε τον παγκόσμιο λόγο! Δημήτρης Νατσιός (Δάσκαλος-Θεολόγος)



Πώς η ελληνική γλώσσα γονιμοποίησε τον παγκόσμιο λόγο!
Δημήτρης Νατσιός (Δάσκαλος-Θεολόγος)

 http://www.pemptousia.gr/wp-content/uploads/2014/09/ag.kosmas21.jpg 

«...Ευχαριστώ τις μακριές σειρές των προγόνων, που δούλεψαν τη φωνή την τεμάχισαν σε κρίκους, την κάμαν νοήματα, τη σφυρηλάτησαν όπως το χρυσάφι οι μεταλλουργοί και έγινε Όμηροι, Αισχύλοι, Ευαγγέλια κι άλλα κοσμήματα...»
Νικηφόρος Βρεττάκος

«Ο αγρός των λέξεων»

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1959 ο αείμνηστος καθηγητής και πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας είχε εκφωνήσει στην Ουάσιγκτον έναν λόγο, που έμεινε μνημειώδης. Αιτία ήταν η γλώσσα, που χρησιμοποίησε. Ήταν τα αγγλικά, όμως σχεδόν όλες οι ορολογίες, που περιείχε η εισήγησή του ήταν λέξεις ελληνικές. Το ακροατήριό του αποτελούσαν οι σύνεδροι της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα στην κατανόηση του προφορικού κειμένου, που ανέγνωσε ο Έλληνας καθηγητής. (Οι μόνες αμιγείς αγγλικές λέξεις ήταν λίγοι σύνδεσμοι, άρθρα και προθέσεις). Ο Ξενοφών Ζολώτας κατείχε τότε την θέση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι μεγάλες εφημερίδες «Νιου Γιορκ Τάιμς» και «Ουάσιγκτον Ποστ» δημοσίευσαν την επομένη τον λόγο στην πρώτη σελίδα.

Ἕτοιμο το τζαμί τον Σεπτέμβριο στο Mοναστηράκι!

Έτοιμο τον Σεπτέμβριο το τζαμί στο Μοναστηράκι


 5
Επισκέψιμο θα γίνει και πάλι το ιστορικό Φετιχιέ Τζαμί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της οθωμανικής περιόδου στην πρωτεύουσα.
Το έργο αποκατάστασης, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (προϋπολογισμός γύρω στα 1.300.000 ευρώ) και υλοποιείται επίσης από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης.
Οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης στοχεύουν στην ανάδειξη όλων των σημαντικών μορφολογικών στοιχείων του μνημείου, ώστε εκτός από επισκέψιμο, να αποτελέσει και χώρος για μικρές εκθέσεις ή εκδηλώσεις που θα συνάδουν με τον χαρακτήρα του.
Το Φετιχέ Τζαμί χτίστηκε γύρω στο 1670 πάνω στα ερείπια μεσοβυζαντινής χριστιανικής βασιλικής. Αποτελεί το παλαιότερο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αρχιτεκτονικού τύπου γνωστού ως «quatrefoil», λόγω της διαμόρφωσης της στέγασής του με τέσσερα τεταρτοσφαίρια για την αντιστήριξη του κεντρικού τρούλου.
Ο συγκεκριμένος τύπος, θεωρείται δημιουργία της Οθωμανικής πρωτεύουσας, με πιθανό πρότυπο την αρχιτεκτονική διάρθρωση του ναού της Αγίας Σοφίας, και απαντάται στα σπουδαία τεμένη της Κωνσταντινούπολης (Μπλε Τζαμί, Γενί Τζαμί), αλλά και στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, ακόμα και στο Κάιρο.
Ομόνοια: Σε 2 μήνες η πλήρης αποκατάσταση του ναού των Κωνσταντίνου και Ελένης
Οι εργασίες αποκατάστασης στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια, που «τραυματίστηκε» από σεισμούς και φυσική φθορά, ολοκληρώνονται σε περίπου δύο μήνες, πιο σύντομα από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, Θεμιστοκλής Βλαχούλης, ανέφερε σχετικά ότι οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης, που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο μεγάλο νεοκλασικό οικοδόμημα στο κέντρο της Αθήνας, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές του καλοκαιριού.
Η απόφαση για την ανέγερση του ναού είχε ληφθεί το 1869 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων προς τιμήν του διαδόχου Κωνσταντίνου (γιου του Γεωργίου και της Όλγας) που είχε γεννηθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Η εκκλησία, σύμβολο μιας εποχής όπου κυριαρχούσε το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, ανήκει στην κατηγορία της τρίκλιτης τρουλλαίας βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος, και μορφολογικά στον νεοκλασικό ρυθμό.
Θεμελιώθηκε το 1871 σε σχέδιο του Λύσσανδρου Καυταντζόγλου, και αποπερατώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1905, με αρκετές διαφορές όπως προκύπτει από τα σωζόμενα σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα, όπως η μορφή και το ύψος του τρούλου. Οι δύο μεγάλοι σεισμοί του 1981 και του 1999, σε συνδυασμό με τη φυσική φθορά και την αστοχία των κατασκευαστικών επιλύσεων, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο κτίριο, που έπαψε να λειτουργεί ως ενοριακός ναός.
Άμεσα μέτρα πάρθηκαν το 2001-2002, καθώς και το 2003-2005, οπότε συντελέστηκε η πρώτη φάση εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου. Στη δεύτερη φάση οι εργασίες -ενταγμένες σε ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό περίπου 3.500.000 ευρώ- ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013 με αρχικό προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2015.
Αφορούν στερεώσεις και αποκαταστάσεις με σκοπό τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και της αυθεντικότητας του ναού, καθώς και των παραδοσιακών κατασκευαστικών τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν. Τελικός στόχος, η εκκλησία να επαναλειτουργήσει ως χώρος λατρείας και ως επισκέψιμο μνημείο.
enikos
- See more at: http://www.tragiko.net/2015/04/etoimo-septemvrio-tzami-monastiraki/#sthash.cQt5WNAj.dpuf

Έτοιμο τον Σεπτέμβριο το τζαμί στο Μοναστηράκι


 5
Επισκέψιμο θα γίνει και πάλι το ιστορικό Φετιχιέ Τζαμί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της οθωμανικής περιόδου στην πρωτεύουσα.
Το έργο αποκατάστασης, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (προϋπολογισμός γύρω στα 1.300.000 ευρώ) και υλοποιείται επίσης από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης.
Οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης στοχεύουν στην ανάδειξη όλων των σημαντικών μορφολογικών στοιχείων του μνημείου, ώστε εκτός από επισκέψιμο, να αποτελέσει και χώρος για μικρές εκθέσεις ή εκδηλώσεις που θα συνάδουν με τον χαρακτήρα του.
Το Φετιχέ Τζαμί χτίστηκε γύρω στο 1670 πάνω στα ερείπια μεσοβυζαντινής χριστιανικής βασιλικής. Αποτελεί το παλαιότερο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αρχιτεκτονικού τύπου γνωστού ως «quatrefoil», λόγω της διαμόρφωσης της στέγασής του με τέσσερα τεταρτοσφαίρια για την αντιστήριξη του κεντρικού τρούλου.
Ο συγκεκριμένος τύπος, θεωρείται δημιουργία της Οθωμανικής πρωτεύουσας, με πιθανό πρότυπο την αρχιτεκτονική διάρθρωση του ναού της Αγίας Σοφίας, και απαντάται στα σπουδαία τεμένη της Κωνσταντινούπολης (Μπλε Τζαμί, Γενί Τζαμί), αλλά και στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, ακόμα και στο Κάιρο.
Ομόνοια: Σε 2 μήνες η πλήρης αποκατάσταση του ναού των Κωνσταντίνου και Ελένης
Οι εργασίες αποκατάστασης στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια, που «τραυματίστηκε» από σεισμούς και φυσική φθορά, ολοκληρώνονται σε περίπου δύο μήνες, πιο σύντομα από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, Θεμιστοκλής Βλαχούλης, ανέφερε σχετικά ότι οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης, που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο μεγάλο νεοκλασικό οικοδόμημα στο κέντρο της Αθήνας, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές του καλοκαιριού.
Η απόφαση για την ανέγερση του ναού είχε ληφθεί το 1869 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων προς τιμήν του διαδόχου Κωνσταντίνου (γιου του Γεωργίου και της Όλγας) που είχε γεννηθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Η εκκλησία, σύμβολο μιας εποχής όπου κυριαρχούσε το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, ανήκει στην κατηγορία της τρίκλιτης τρουλλαίας βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος, και μορφολογικά στον νεοκλασικό ρυθμό.
Θεμελιώθηκε το 1871 σε σχέδιο του Λύσσανδρου Καυταντζόγλου, και αποπερατώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1905, με αρκετές διαφορές όπως προκύπτει από τα σωζόμενα σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα, όπως η μορφή και το ύψος του τρούλου. Οι δύο μεγάλοι σεισμοί του 1981 και του 1999, σε συνδυασμό με τη φυσική φθορά και την αστοχία των κατασκευαστικών επιλύσεων, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο κτίριο, που έπαψε να λειτουργεί ως ενοριακός ναός.
Άμεσα μέτρα πάρθηκαν το 2001-2002, καθώς και το 2003-2005, οπότε συντελέστηκε η πρώτη φάση εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου. Στη δεύτερη φάση οι εργασίες -ενταγμένες σε ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό περίπου 3.500.000 ευρώ- ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013 με αρχικό προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2015.
Αφορούν στερεώσεις και αποκαταστάσεις με σκοπό τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και της αυθεντικότητας του ναού, καθώς και των παραδοσιακών κατασκευαστικών τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν. Τελικός στόχος, η εκκλησία να επαναλειτουργήσει ως χώρος λατρείας και ως επισκέψιμο μνημείο.
enikos
- See more at: http://www.tragiko.net/2015/04/etoimo-septemvrio-tzami-monastiraki/#sthash.cQt5WNAj.dpuf

Έτοιμο τον Σεπτέμβριο το τζαμί στο Μοναστηράκι


 5
Επισκέψιμο θα γίνει και πάλι το ιστορικό Φετιχιέ Τζαμί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της οθωμανικής περιόδου στην πρωτεύουσα.
Το έργο αποκατάστασης, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (προϋπολογισμός γύρω στα 1.300.000 ευρώ) και υλοποιείται επίσης από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης.
Οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης στοχεύουν στην ανάδειξη όλων των σημαντικών μορφολογικών στοιχείων του μνημείου, ώστε εκτός από επισκέψιμο, να αποτελέσει και χώρος για μικρές εκθέσεις ή εκδηλώσεις που θα συνάδουν με τον χαρακτήρα του.
Το Φετιχέ Τζαμί χτίστηκε γύρω στο 1670 πάνω στα ερείπια μεσοβυζαντινής χριστιανικής βασιλικής. Αποτελεί το παλαιότερο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αρχιτεκτονικού τύπου γνωστού ως «quatrefoil», λόγω της διαμόρφωσης της στέγασής του με τέσσερα τεταρτοσφαίρια για την αντιστήριξη του κεντρικού τρούλου.
Ο συγκεκριμένος τύπος, θεωρείται δημιουργία της Οθωμανικής πρωτεύουσας, με πιθανό πρότυπο την αρχιτεκτονική διάρθρωση του ναού της Αγίας Σοφίας, και απαντάται στα σπουδαία τεμένη της Κωνσταντινούπολης (Μπλε Τζαμί, Γενί Τζαμί), αλλά και στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, ακόμα και στο Κάιρο.
Ομόνοια: Σε 2 μήνες η πλήρης αποκατάσταση του ναού των Κωνσταντίνου και Ελένης
Οι εργασίες αποκατάστασης στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια, που «τραυματίστηκε» από σεισμούς και φυσική φθορά, ολοκληρώνονται σε περίπου δύο μήνες, πιο σύντομα από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, Θεμιστοκλής Βλαχούλης, ανέφερε σχετικά ότι οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης, που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο μεγάλο νεοκλασικό οικοδόμημα στο κέντρο της Αθήνας, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές του καλοκαιριού.
Η απόφαση για την ανέγερση του ναού είχε ληφθεί το 1869 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων προς τιμήν του διαδόχου Κωνσταντίνου (γιου του Γεωργίου και της Όλγας) που είχε γεννηθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Η εκκλησία, σύμβολο μιας εποχής όπου κυριαρχούσε το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, ανήκει στην κατηγορία της τρίκλιτης τρουλλαίας βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος, και μορφολογικά στον νεοκλασικό ρυθμό.
Θεμελιώθηκε το 1871 σε σχέδιο του Λύσσανδρου Καυταντζόγλου, και αποπερατώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1905, με αρκετές διαφορές όπως προκύπτει από τα σωζόμενα σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα, όπως η μορφή και το ύψος του τρούλου. Οι δύο μεγάλοι σεισμοί του 1981 και του 1999, σε συνδυασμό με τη φυσική φθορά και την αστοχία των κατασκευαστικών επιλύσεων, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο κτίριο, που έπαψε να λειτουργεί ως ενοριακός ναός.
Άμεσα μέτρα πάρθηκαν το 2001-2002, καθώς και το 2003-2005, οπότε συντελέστηκε η πρώτη φάση εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου. Στη δεύτερη φάση οι εργασίες -ενταγμένες σε ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό περίπου 3.500.000 ευρώ- ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013 με αρχικό προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2015.
Αφορούν στερεώσεις και αποκαταστάσεις με σκοπό τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και της αυθεντικότητας του ναού, καθώς και των παραδοσιακών κατασκευαστικών τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν. Τελικός στόχος, η εκκλησία να επαναλειτουργήσει ως χώρος λατρείας και ως επισκέψιμο μνημείο.
enikos
- See more at: http://www.tragiko.net/2015/04/etoimo-septemvrio-tzami-monastiraki/#sthash.cQt5WNAj.dpuf
Ἕτοιμο το τζαμί τον Σεπτέμβριο στο Mοναστηράκι! 

Γιά νά μήν πάθουν ἐγκαύματα ἀπό τήν "ἡλιοθεραπεία"...
Τζαμί που είναι χτισμένο πάνω σε χριστιανική εκκλησία! Διαβάστε την είδηση. Επισκέψιμο θα γίνει και πάλι το ιστορικό Φετιχιέ Τζαμί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της οθωμανικής περιόδου στην πρωτεύουσα.

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

"ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΣΤΙΝ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ· ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕΤ' ΕΜΟΥ"!

"ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΣΤΙΝ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ· ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕΤ' ΕΜΟΥ"!
Κάντε κλικ στην εικόνα και μάθετε πώς να μείνετε με τον Χριστό!

ΠΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ;

ΠΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ;
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το μάθετε!

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ!

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανακαλύψετε πώς γίνεται!

ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
Κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το ανακαλύψετε!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ-ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ-ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να καθρεφτισθείτε!

ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!

ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!
Κάντε κλικ στην εικόνα. Αφορά ιδιαιτέρως τις γυναίκες!

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.
Κάντε κλικ για να διαβάσετε.

.

.
.

.

.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

.

.

.

.
.

.

.
.

.

.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
"Μή μεταίρειν ὅρια ἅ οἱ Πατέρες ἔθεντο"

.

.
.

.

.
.

.

.
.

.

.
.

.

.
.

.

.
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΦΩΤΙΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΦΩΤΙΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!
(Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς)

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)