Πέντε νέοι υπερυπολογιστές νέας γενιάς θα εγκατασταθούν στην Ευρώπη,
εκ των οποίων ο ένας στην Ελλάδα!
ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος
Σήμερα, η κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (EuroHPC) (ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ: supercomputing τήν κατονομάζουν οἱ ἐπαΐοντες, ὅπως θά διαβάσετε καί στό link τῆς παραπομπῆς, πού σημαίνει ὑπερυπολογιστική!)
ανακοίνωσε πέντε νέες εγκαταστάσεις φιλοξενίας των ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών επόμενης γενιάς, κατόπιν ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας επιλογής. Ανάμεσά τους, και ο πρώτος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής εξακλίμακας, ο JUPITER, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στο κέντρο υπερυπολογιστών Jülich στη Γερμανία.
Η ικανότητα εξακλίμακας (υπερυπολογιστές με δυνατότητα να εκτελούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια ή 1018 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο) αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό ορόσημο για την ΕΕ και δίνει σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή επιστημονική αριστεία. Η ικανότητα εξακλίμακας θα ωφελήσει συμπληρωματικές τεχνολογίες, όπως η κβαντική υπολογιστική, τα ψηφιακά δίδυμα και τα μαζικά δεδομένα. Θα χρηματοδοτηθεί εξίσου από τη Γερμανία και από την κοινή επιχείρηση EuroHPC.
Ακόμη τέσσερις εγκαταστάσεις έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν υπολογιστές, οι οποίοι θα διαθέτουν ικανότητες πετακλίμακας ή προεξακλίμακας: το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) στην Ελλάδα, η κυβερνητική υπηρεσία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών στην Ουγγαρία, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας (στο Galway) και το Ακαδημαϊκό Κέντρο Υπολογιστών στην Πολωνία. Τα μηχανήματα αυτά θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη νέων επιστημονικών και βιομηχανικών εφαρμογών στην εξατομικευμένη ιατρική, την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τη μοντελοποίηση του σχεδιασμού αιολικών πάρκων και τη βιομοριακή έρευνα.
Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ δήλωσε σχετικά: «Οι πέντε αυτοί νέοι υπερυπολογιστές θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε μοντέλα υψηλής ακρίβειας, ώστε να αντιμετωπίσουμε κοινωνικές προκλήσεις και να δώσουμε ώθηση στην έρευνα της κλιματικής αλλαγής, της κοσμολογίας, της μηχανικής, της επιστήμης των υλικών και άλλων γνωστικών αντικειμένων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου