Σελίδες

TRANSLATOR

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Οι Τραπεζες θα δινουν ολες τις κινήσεις των πελατών τους στην ΑΑΔΕ…Μετα θα σε καλούν για εξηγήσεις & πρόστιμα!

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δίνουν στην Εφορία ολες τις κινήσεις των πελατών της. Να ελέγχει δηλαδή  τις καταθέσεις των πελατών τους, όπως προβλέπει η τελευταία απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση (Α.1179/2023) ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2024 το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» ή BANCAPP, το οποίο θα αντλεί από τις τράπεζες και τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και μάλιστα δεν θα ισχύει κανένα τραπεζικό και επαγγελματικό απόρρητο.

Η Εφορία θα αντλεί από τις τράπεζες και όλα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στοιχεία για καταθέσεις, δάνεια, πιστωτικές, ρέπος, αμοιβαία κεφάλαια, θυρίδες, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, προπληρωμένες κάρτες (prepaid), ηλεκτρονικά πορτοφόλια και για όποια άλλη χρηματοοικονομική επένδυση υπάρχει.

Τα στοιχεία που θα αντλούνται από το σύστημα, θα συσχετίζονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων και αναλόγως των ευρημάτων, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, θα καλούν για εξηγήσεις τους υπόχρεους και αναλόγως θα επιβάλουν πρόστιμα αν διαπιστωθεί προσαύξηση περιουσίας χωρίς να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί προσαύξηση περιουσίας, όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ, τότε επιβάλλεται φόρος ύψους 33% επί του ποσού που είναι αδικαιολόγητο, καθώς επίσης πρόστιμα και προσαυξήσεις και εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα το τελικό κόστος να εκτοξεύεται πάνω από το 50% του ελεγχόμενου ποσού και να φτάνει μέχρι και το 90%.

 

 
 
 
 
Πηγή:
https://amazonios.net/oi-trapezes-tha-dinoyn-oles-tis-kiniseis-ton-pelaton-toys-stin-aade-meta-tha-se-kaloyn-gia-exigiseis-amp-prostima/

Ωστόσο η πρόσβαση της Εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν θα είναι απεριόριστη ως προς τον χρόνο.

Η απόφαση του κ. Πιτσιλή, προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό όριο εντός του οποίου, θα μπορεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το BANCAPP, να αντλεί στοιχεία από τις τράπεζες ή τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει πως, ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων του BANCAPP ορίζεται βάσει της προθεσμίας εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 36 του ΚΦΔ.

Ο χρήστης του BANCAPP έχει δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα μέχρι την ολοκλήρωση του ημερολογιακού έτους, για το έτος που αυτή χορηγήθηκε, και για έξι μήνες μετά από τη λήξη του ημερολογιακού έτους στην περίπτωση που η πρόσβαση δόθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους ή έως την ολοκλήρωση του ελέγχου στο ΟΠΣ ELENXIS εφόσον αυτή επέλθει πριν παρέλθουν τα ανωτέρω οριζόμενα διαστήματα.

Η συγκεκριμένη παράγραφος είναι εναρμονισμένη με τον χρόνο παραγραφής του δικαιώματος της Εφορίας να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα σε φορολογούμενο.

Ο χρόνος αυτός, κατόπιν αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων είναι 5 χρόνια από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Τι προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

Το επίμαχο άρθρο 36 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει τα ακόλουθα:
«1. Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εντός πέντε (5) ετών από τη λήξη του έτους, εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης.
Στις περιπτώσεις που για κάποια φορολογία προβλέπεται η υποβολή περισσότερων δηλώσεων, η έκδοση της πράξης του πρώτου εδαφίου μπορεί να γίνει εντός πέντε (5) ετών από τη λήξη του έτους, εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής της τελευταίας δήλωσης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)