Σελίδες

TRANSLATOR

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Με… τις ευλογίες του ΟΗΕ κι όλων αυτών που αποφασίζουν για μας καταναλώνοντας μπριζόλες Κόμπε των χιλίων ευρώ…!


 https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ5guTrNisNPl64cziBi7HogjvlekfjDoLHoQ&s

 

 

Από τηγανητή νύμφη μεταξιού μέχρι μπάρες πρωτεΐνης γεμάτες με αλεσμένο σκώληκα, ο μακρύς κατάλογος των βρώσιμων εντόμων της Σιγκαπούρης θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για τα πράγματα που θα ακολουθήσουν.

Η Σιγκαπούρη ενέκρινε 16 είδη εντόμων ως ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με την άποψη του Οργανισμού Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA) τα “ασφαλή” πλάσματα περιλαμβάνουν γρύλους, γρύλους, προνύμφες σκώρων και ένα είδος μέλισσας. Ο οργανισμός λέει ότι έλαβε αυτή την απόφαση απλώς και μόνο επειδή η βιομηχανία εντόμων «αναπτύσσεται και τα έντομα είναι ένα νέο είδος διατροφής εδώ».

Η απόφαση έρχεται καθώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) συνεχίζει να προωθεί την κατανάλωση εντόμων ως “φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να λάβετε πρωτεΐνη στη διατροφή σας – τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα τους”.

Ποια είναι τα είδη που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση;

Η Σιγκαπούρη έχει εγκρίνει 16 είδη εντόμων, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Στο στάδιο των ενηλίκων βρίσκονται γρύλοι, ακρίδες, τριζόνια και μια μέλισσα. Στο στάδιο της προνύμφης υπάρχουν τρία είδη αλευροσκώληκων, μια μικρή λευκή κάμπια και μια γιγάντια, καθώς και δύο είδη σκώρου.

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό να βλέπεις ότι υπάρχει τώρα ένας τόσο μεγάλος κατάλογος ειδών που έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση», λέει ο Σκάι Μπλάκμπερν, αυστραλός εντομολόγος και τεχνολόγος τροφίμων που υποστηρίζει με ζέση την κατανάλωση εντόμων, ενώ πουλά προϊόντα με βάση τα έντομα. «Το γεγονός αποδεικνύει ότι η Σιγκαπούρη είναι λίγο πιο μπροστά από ό,τι πιστεύαμε όσον αφορά τα βρώσιμα έντομα».

Σούσι με γαρνιτούρα μεταξοσκώληκα, κανείς;

Μια αλυσίδα εστιατορίων στη Σιγκαπούρη που ονομάζεται House of Seafood ετοιμάζεται ήδη να σερβίρει 30 πιάτα με βάση τα έντομα, αναφέρει η εφημερίδα Straits Times, όπως σούσι γαρνιρισμένο με μεταξοσκώληκες και γρύλους. Μεταξύ των προϊόντων εντόμων που οι αρχές της Σιγκαπούρης είπαν ότι μπορούν να εισαχθούν είναι: λάδι εντόμων, ζυμαρικά με έντομα ως πρόσθετο συστατικό, σοκολάτα και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής που δεν περιέχουν περισσότερο από 20% έντομα, καπνιστή και αποξηραμένη προνύμφη μέλισσας, μαριναρισμένο σκαθάρι και νύμφη μεταξοσκώληκα! Ο Μπλάκμπερν λέει ότι ένα από τα πράγματα που είναι ενθαρρυντικά σχετικά με τη λίστα της Σιγκαπούρης είναι ότι περιλαμβάνει είδη που δεν καλλιεργούνται ακόμη για κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής μέλισσας και του γιγαντιαίου σκαθαριού.

Πού αλλού τρώνε οι άνθρωποι τα έντομα;

Αυτό το ερώτημα θέτει η Guardian που έχει και το ρεπορτάζ, αλλά προτού διαβάσουμε την απάντηση της, να της θυμίσουμε αυτό που ξέχασε να γράψει: όλες οι χώρες που αναφέρονται, είναι αυτές που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν οικονομικά και στράφηκαν σε περισσότερη κατανάλωση κρέατος. Να τα λέμε κι αυτά…

Τα έντομα τρώγονται σε 128 χώρες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε εφέτος στο περιοδικό Scientific Reports, η οποία διαπίστωσε ότι 2.205 είδη εντόμων καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο· τα περισσότερα από αυτά σε ασιατικές χώρες, στο Μεξικό και σε χώρες της Αφρικής. Στην Ταϊλάνδη, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κίνα καταναλώνονται εκατοντάδες είδη εντόμων, ενώ στη Βραζιλία, την Ιαπωνία και το Καμερούν οι… μερακλήδες τρώνε 100 και περισσότερα είδη εντόμων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης κατανάλωσης εντόμων αφού κάτι τέτοιο αποτελεί «καινοφανή πηγή τροφής»· μέχρι σήμερα έχει εγκρίνει μόνο τέσσερα. Η Αυστραλία έχει εγκρίνει μόνο τρία είδη: έναν γρύλο και δύο είδη αλευροσκουληκιών .

Είναι εντάξει να τρώμε τις μέλισσες;

 

Ο Μπλάκμπερν λέει ότι σχεδόν όλες οι μέλισσες που καταναλώνονται είναι κηφήνες ή αρσενικές μέλισσες- που δεν έχουν κεντρί- και συνήθως αφαιρούνται από τις κυψέλες για την αντιμετώπιση της προσβολής από παράσιτα. Σε κάποιες αφρικανικές και ασιατικές χώρες τρώγονται και θηλυκές μέλισσες, λέει: αλλά το δηλητήριο διασπάται ή «μετουσιώνεται», όταν μαγειρεύονται.

Στην Καμπότζη, οι νύμφες της μέλισσας μαγειρεύονται σε κηρήθρα και είναι δημοφιλές σνακ του δρόμου. Επειδή βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο από άποψη κλιματικής κρίσης τα έντομα είναι μια βασική πηγή πρωτεΐνης. Έχουν υψηλό «ποσοστό μεταβολισμού», που σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικά στο να μετατρέπουν την ενέργεια των φυτών σε πρωτεΐνη, ή με άλλα λόγια, να μετατρέπουν αυτό που τρώνε στο δικό τους σώμα.

Θα μπορούσαμε ήδη να τρώμε έντομα χωρίς να το γνωρίζουμε;

Η SFA λέει ότι οι εταιρείες πρέπει να διευκρινίζουν στη συσκευασία εάν το προϊόν τους περιέχει έντομα, «για να υποδείξουν την πραγματική φύση του προϊόντος».
Αλλά μερικά από τα προϊόντα που κατευθύνονται προς τα ράφια φαίνονται αρκετά δυσδιάκριτα: μια εταιρεία από τη Σιγκαπούρη με την επωνυμία Altimate Nutrition ελπίζει να πουλήσει μπάρες πρωτεΐνης των οποίων η πορτοκαλί και κίτρινη συσκευασία μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο προϊόν μπάρας πρωτεΐνης, αλλά με γρύλους: «Εντρυφήστε στην κλασική γεύση ξηρών καρπών και γκουρμέ με μια αίσθηση χωρίς ενοχές!», αναφέρει ο ιστότοπος.

Τα πλούσια σε πρωτεΐνες ζυμαρικά θα μπορούσαν να παρασκευαστούν χρησιμοποιώντας αλεύρι από αλεσμένα έντομα, όπως και μπισκότα ή σκόνη για σέικ πρωτεΐνης.

Αλλά αν έχετε φάει φαγητό βαμμένο κόκκινο, μπορεί να έχετε φάει καρμίνη, μια κόκκινη βαφή που παρασκευάζεται από τα κελύφη των σκαθαριών σέλακ. Προστίθεται σε όλα, από γιαούρτια και παγωτά, μέχρι φρουτόπιτες, αναψυκτικά, cupcakes και ντόνατς», σύμφωνα με το BBC.

Αλλού, μερικά γυαλιστερά κοχύλια στα γλυκά είναι φτιαγμένα από ρητίνη που εκκρίνεται από το ζωύφιο lac και, φυσικά, υπάρχει μέλι και γύρη μελισσών.

Και αν τρώτε ζώα, μπορεί να έχουν φάει πρωτεΐνη εντόμων. Ο FAO συνιστά τη χρήση εντόμων – συμπεριλαμβανομένων των προνυμφών στρατιωτικής μύγας, οικιακής μύγας, αλευροσκουλήκια, μεταξοσκώληκας και ακρίδες – ως συμπληρωματική πηγή τροφής για ζώα, πουλερικά και ψάρια. Η μαύρη μύγα στρατιώτη μπορεί να μειώσει τη ρύπανση από την κοπριά έως και 70%.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πείσετε τους ανθρώπους να τρώνε έντομα;

Οδηγίες του δημοσιεύματος της Guardian για εγκεφαλοπλύσιμο και προπαγάνδα:

Αφήστε τους να κάνουν ερωτήσεις, λέει ο Μπλάκμπερν, και να διδάξουν στα παιδιά να τρώνε έντομα. Ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της είναι τα πατατάκια καλαμποκιού που φτιάχνονται με γρύλους, λέει – πωλούνται πλέον σε 1.000 σχολικές καντίνες της Αυστραλίας ως υγιεινό σνακ.

«Είναι επίσης συναρπαστικό», λέει. «Ποια παιδιά δεν θα ήθελαν να φάνε τσιπς γρύλλου;» καταλήγει το δημοσίευμα.

 

 

 

Πηγή:
https://antimedia.gr/i-sigkapouri-enekrine-16-entoma-gia-katanalosi-os-trofi-akoma-kai-perittes-melisses/



Συναφές ἄρθρο:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)