Τό παρόν ἱστολόγιο γεννήθηκε στίς 19-11-2013

Τό παρόν Ὀρθόδοξο Χριστιανικό Ἱστολόγιο γεννήθηκε στίς 19-11-2013
μέ τήν Χάρη τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ταῖς πρεσβείαις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καί δι' εὐχῶν...
Τοῦτος ὁ ἱστότοπος εἶναι ὀρθόδοξος, κατηχητικός, ἀντιαιρετικός, ἀντιοικουμενιστικός, ἀντινεοταξικός καί ψυχωφέλιμος.

Ρατσισμός δέν εἶναι νά σχολιάζει κανείς τό κακό πού συμβαίνει, ἀλλά ΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ἀπό κάποιους εἰς βάρος τοῦ καλοῦ, ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ Ἤ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΩΣ ΟΡΘΟΝ!

Ετικέτες


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ! Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙΟΜΕΝΗΣ ΒΑΤΟΥ.
" Ἕως τοῦ θανάτου ἀγώνισαι περί τῆς ἀληθείας, καί Κύριος ὁ Θεός πολεμήσει ὑπέρ σου " (Σ. Σειράχ 4, 28)

TRANSLATOR

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ευαγγέλιο της Κυριακής Δ΄ Λουκά - Ο Στόχος μας (Γραπτό Κήρυγμα)

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, 
Ευαγγέλιο της Κυριακής Δ΄ Λουκά -
 Ο Στόχος μας 
(Γραπτό Κήρυγμα) 

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης,
εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης

Ευαγγέλιο της Κυρ. Δ΄ Λουκά (Λουκ. η΄ 5-15)
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ
        Η σημερινή Κυριακή σε πολλές περιοχές έχει καθιερωθεί ως η επίσημη ημέρα της ενάρξεως των κατηχητικών σχολείων. Η περικοπή του ιερού Ευαγγελίου με την εικόνα του «σπείροντος» Ιησού και οι τέσσερεις ομάδες των ακροατών που αποτελούν το έδαφος στο οποίο πέφτει ο σπόρος, είναι η αιτία αυτού του γεγονότος. Είναι η λεγόμενη παραβολή του σπορέα.
        Κάποιος γεωργός πήγε να σπείρει τον σπόρο του στα χωράφια του. Καθώς έσπερνε, ένα μέρος του σπόρου έπεσε πάνω σε δρόμο που ήταν πατημένος από τα ζώα και τους ανθρώπους· αυτός δεν ρίζωσε αλλά καθώς έμεινε στην επιφάνια ήρθαν τα πουλιά του ουρανού και τον έφαγαν. Το δεύτερο μέρος του σπόρου έπεσε σε μέρος όπου ήταν πέτρες· και ενώ φύτρωσε γρήγορα ξεράθηκε το φύτρωμα λόγω έλλειψης νερού. Το τρίτο μέρος του σπόρου έπεσε σε έδαφος που είχε χώμα γεμάτο αγκάθια· και τα  αγκάθια αναπτύχθηκαν, έπνιξαν το σπόρο, και δεν τον άφησαν να καρποφορήσει. Το τελευταίο μέρος του σπόρου έπεσε σε έδαφος γόνιμο, οργωμένο· εκεί ο σπόρος φύτρωσε, αναπτύχθηκε και τελικά απέδωσε αλλού μεν τριάκοντα, αλλού εξήκοντα, αλλού δε εκατό καρπούς.
        Στη συνέχεια ο ίδιος Ο Κύριος εξήγησε στους μαθητές Του το νόημα της παραβολής.
        Η πρώτη κατηγορία εδάφους που έπεσε ο σπόρος είναι οι αδιάφοροι χριστιανοί. Σε αυτούς ο λόγος του Θεού, όπως λέει ο λαός μας, «από το ένα αυτί μπαίνει κι από το άλλο βγαίνει». Όπως στον πατημένο δρόμο είναι αδύνατον να φυτρώσει ο σπόρος, έτσι και στις ψυχές αυτών των χριστιανών.
        Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ολιγόπιστοι χριστιανοί. Με την παραμικρή δυσκολία ψυχραίνεται μέσα τους ο λόγος Του Κυρίου που αρχικά τον δέχτηκαν ευχαρίστως με χαρά και ενθουσιασμό.
         Η Τρίτη κατηγορία είναι οι εμπαθείς χριστιανοί. Έχουν καλή διάθεση αλλά καλλιεργούν ταυτόχρονα μέσα τους αγκάθια, δηλαδή πάθη. Τρία είναι τα μεγαλύτερα πάθη που δεν αφήνουν στους ανθρώπους να καρποφορήσει ο σπόρος. Είναι τα τρία «φ»! Δηλαδή η φιλαργυρία, η φιληδονία και η φιλοδοξία.
        Τέλος, η τέταρτη κατηγορία είναι η εκλεκτή μερίδα του λαού του Θεού. Αυτοί που ακούνε, ενθουσιάζονται, ελκύονται και εφαρμόζουν τον Λόγο. Είναι οι φίλοι και αδελφοί του Ιησού, οι ένθεοι μαθητές Του. Σε αυτούς ο Λόγος καρποφορεί και αποδίδει καρπούς πολλαπλάσιους. Πέφτουν και σηκώνονται, δεν μένουν στην πτώση αλλά συνεχώς μετανοούν.
         Έλεγε ο άγιος αβάς Βαρσανούφιος ο μέγας πως «ο Θεός δεν διώχνει κανένα, αλλά όλους τους καλεί σε μετάνοια. Οφείλει λοιπόν ο προσερχόμενος στο Θεό να προσέλθει με όλη του την καρδιά και να σπείρει με την ελπίδα ότι θα θερίσει. Και  να περιμένει δοκιμασίες ως την τελευταία του αναπνοή». Τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την Αγάπη Του Κυρίου, παρά μόνον ο ίδιος μας ο εαυτός. Αυτός είναι ασταθής και επιρρεπής στα πάθη και τις ατιμίες. Η φύλαξη του Λόγου του Χριστού και της Εκκλησίας για να γίνει σκοπός της ζωής μας θα πρέπει να γίνει βίωμα. Να γευτούμε την γλύκα της εν Χριστώ ζωής ώστε όλα τα άλλα έξω από αυτήν να μας φαίνονται σκύβαλα.
        Η επιμονή στην εφαρμογή του Λόγου ας είναι ο στόχος μας. Μόνο με επιμονή και υπομονή θα ελκύσουμε τη Χάρη Του Θεού, η οποία θα αυξήσει και πλουτίσει τις προσπάθειές μας. Ας μην αφήνουμε τον αγώνα μας με ευκολία αλλά ας δίνουμε συνεχώς μάχες ώστε να μείνουμε σε αυτόν. Και όταν προς στιγμήν αποκάμουμε, δειλιάσουμε και σταματήσουμε την προσπάθεια, ας φροντίσουμε να μην μείνουμε σε αυτήν την κατάσταση για πολύ. Ένα χαρακτηριστικό του δαιμονικού πολέμου είναι να «παίρνει φαλάγγι» όσους καταφέρει να τους ρίξει σε αμαρτία. Δε σταματά, αλλά επιτίθεται και χτυπά με μανία ώστε να μην αφήσει τον χριστιανό που βρίσκεται σε πτώση να «σηκώσει κεφάλι».
        Να μην δίνουμε χαρά στον εχθρό να επιβουλεύεται την σωτηρία μας τη στιγμή μάλιστα που καμιά εξουσία δεν έχει επάνω μας αν δεν του τη παραχωρήσουμε εμείς.  Πάντα ωφελούμαστε και μάλιστα περισσότερο, όταν σε περιπτώσεις πτώσης και αδυναμίας δεν τα παρατήσουμε εντελώς αλλά έστω και ανόρεκτα, με δυσκολία και ραθυμία,  θυμόμαστε Τον Χριστό και τον επικαλούμαστε. Η παρηγοριά θα έλθει γρήγορα και η αλλαγή της ψυχικής κατάστασης θα επέλθει καταλυτικά.
        Τελειώνοντας αξίζει να αναφέρουμε τα λόγια του αγίου Βαρσανουφίου. Κάποιος τον ρώτησε: «Όταν προσεύχομαι ή ψέλνω και δεν αισθάνομαι τη δύναμη των λεγομένων, ένεκα της σκληρότητας της καρδιάς μου, σε τι ωφελούμε;». Ο άγιος του απάντησε ως εξής: «Εάν εσύ δεν αισθάνεσαι, οι δαίμονες όμως αισθάνονται και ακούν και τρέμουν. Μην παύσεις λοιπόν να ψέλνεις και να προσεύχεσαι. Και σιγά - σιγά με την βοήθεια του Θεού, θα απαλυνθεί η σκληρότητα της καρδιάς σου»!

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

"ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΣΤΙΝ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ· ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕΤ' ΕΜΟΥ"!

"ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΣΤΙΝ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ· ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕΤ' ΕΜΟΥ"!
Κάντε κλικ στην εικόνα και μάθετε πώς να μείνετε με τον Χριστό!

ΠΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ;

ΠΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ;
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το μάθετε!

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ!

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανακαλύψετε πώς γίνεται!

ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
Κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το ανακαλύψετε!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ-ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ-ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να καθρεφτισθείτε!

ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!

ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!
Κάντε κλικ στην εικόνα. Αφορά ιδιαιτέρως τις γυναίκες!

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.
Κάντε κλικ για να διαβάσετε.

.

.

.

.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟ ΖΩΗ:

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟ ΖΩΗ:

.

.

.

.
.

.

.
.

.

.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
"Μή μεταίρειν ὅρια ἅ οἱ Πατέρες ἔθεντο"

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΦΩΤΙΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΦΩΤΙΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!
(Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς)

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)