TRANSLATOR

Σελίδες

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Τα «απόνερα» της πανδημίας και των εγκλεισμων: Αυξήθηκαν κατάθλιψη και άγχος

 

Τα «απόνερα» 

της πανδημίας και των εγκλεισμων: Αυξήθηκαν κατάθλιψη και άγχος 

 

 Οι "άλλες" συνέπειες της πανδημίας: Αυξήθηκαν κατάθλιψη και άγχος

 

Φόβους για ψυχικά απόνερα στο μέλλον της πανδημίας του κορωνοϊού, των lockdown και της κόπωσης από αυτά, κυρίως

σε παιδιά και εφήβους, αλλά και σε άτομα που είναι σήμερα ψυχιατρικά καθ’ όλα υγιείς, εκφράζει στο ethnos.gr ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Παντελεήμων – Βασίλειος Μποζίκας.

Την ίδια στιγμή, κατά τον κ. Μποζίκα, τον τελευταίο 1,5 χρόνο, από το Μάρτιο του 2020 που εμφανίστηκε και στη χώρα μας η πανδημία μέχρι σήμερα, σημαντική είναι η αύξηση, κατά 20%-30%, των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ενώ αυξήθηκαν και οι σκέψεις για αυτοκτονία, χωρίς, ευτυχώς, να καταγράφεται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες άνοδο των περιστατικών του απονενοημένου διαβήματος.

Πιο ευάλωτες εμφανίζονται οι γυναίκες και τα μοναχικά άτομα, με τις πρώτες να πέφτουν περισσότερο σε σύγκριση με την προ της πανδημίας περίοδο θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μποζίνα, προκύπτει και μία θετική παράμετρος από την σκοτεινή περίοδο της πανδημίας, η οποία είναι το γεγονός ότι μειώνεται το κοινωνικό στίγμα εξαιτίας ψυχικών νοσημάτων και οι άνθρωποι θα μπορούν να μιλούν πιο ανοιχτά γι’ αυτά που αντιμετωπίζουν.

«Το ότι συζητάμε πιο συχνά για ψυχικά προβλήματα, θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε στο μέλλον το στίγμα των ψυχικών διαταραχών. Θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο ανοιχτά γι’ αυτά και να αναζητήσουμε βοήθεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει λύση, για να αντιμετωπίσουμε τα ψυχικά προβλήματα από την πανδημία. Αυτή είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος θα σταματήσει τη διάδοση του κορονοϊού και άρα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα», λέει στο ethnos.gr ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Φόβος για το μέλλον 

Όπως αναφέρει ο κ. Μποζίνας, το γεγονός ότι η κοινωνία θα βρεθεί για έναν ακόμα χειμώνα αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις και με το άγνωστο, χωρίς να είναι ακόμα ορατή η μέρα που θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, κάνει τους ψυχιάτρους να φοβούνται για τα ψυχικά απόνερά της κυρίως σε παιδιά και εφήβους, αλλά και σε άτομα που είναι σήμερα υγιή.

«Υπάρχει στον πληθυσμό κόπωση, με συνέπεια να εγκυμονεί ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν στο μέλλον από αυτήν ψυχικά προβλήματα ακόμα και άτομα που είναι σήμερα υγιή. Αυτό είναι κάτι που φοβόμαστε για το μέλλον, ιδίως για τα παιδιά και τους εφήβους, που τώρα αναπτύσσονται και διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους», τονίζει ο κ. Μποζίκας.

Αύξηση κατάθλιψης και άγχους

Κατά 20%-30% αυξήθηκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο τα κρούσματα κατάθλιψης και άγχους στο γενικό πληθυσμό, συνέπεια της πανδημίας, των lockdown και της αβεβαιότητας για το αύριο. Ο κ. Μποζίκας υπογραμμίζει ότι υπάρχουν συμπτώματα από τα οποία ο ασθενής και οι γύρω του μπορούν να αντιληφθούν την ύπαρξη της ψυχικής ασθένειας και να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικό.

«Όταν κάποιος είναι ανήσυχος, έχει μία νευρικότητα, αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο ή με την όρεξή του, πρέπει να αναζητήσει βοήθεια. Ακόμα κι αν ο ίδιος ο ασθενής δεν τα αξιολογήσει ως σημαντικά τα παραπάνω συμπτώματα, μπορούν να τα αντιληφθούν οι γύρω του. Είναι γεγονός ότι η πανδημία και τα lockdown αύξησαν στους πολίτες τη μοναξιά, το φόβο και δημιούργησαν αισθήματα αποθάρρυνσης και απογοήτευσης για το μέλλον. Τα φαινόμενα κατάθλιψης και άγχους αυξήθηκαν κατά 20%-30%. Περισσότερο χτυπήθηκαν οι γυναίκες, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες, τα μοναχικά άτομα και τα άτομα με οικονομικές δυσκολίες. Είναι γεγονός ότι παρατηρήθηκε και αύξηση των σκέψεων για αυτοκτονία, χωρίς, όμως, να έχει καταγραφεί στη χώρα μας αύξηση τέτοιων ενεργειών», αναφέρει ο κ. Μποζίκας.

Τέλος, κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, η πανδημία και τα lockdown προκάλεσαν και αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Κύριες αιτίες για την άνοδο αυτών των περιστατικών είναι τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, η ψυχολογική πίεση αλλά και το γεγονός της πολύωρης καθημερινής συμβίωσης εξαιτίας των lockdown στο σπίτι, η οποία έφερε στο φως διάφορα οικογενειακά προβλήματα.

 
 
 
 
Πηγή:
https://www.ethnos.gr/ellada/175938_ta-aponera-tis-pandimias-ayxithikan-katathlipsi-kai-aghos-ti-leei-o-proedros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)