Σελίδες

TRANSLATOR

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Φωτοβολταϊκά παντού! Έρχεται επισιτιστική κρίση με την ευλογία Μητσοτάκη, Τσιάρα και ολιγαρχών ενεργείας!



 

 

 

 

Στην τεράστια καταστροφή για την αγροτική παραγωγή της Ελλάδας, με ολέθρια αποτελέσματα στη διατροφική επάρκεια της χώρας, αναφέρονται οι καταγγελίες που έφτασαν και διερευνήθηκαν για ανεξέλεγκτη μετατροπή γης υψηλής παραγωγικότητας σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Κάποιες από τις καταγγελίες, με επίκεντρο τη Φθιώτιδα, κάνουν λόγο μάλιστα όχι απλώς για υπέρβαση του ορίου παραχώρησης γης υψηλής παραγωγικότητας, που όρισε η κυβέρνηση το 2022, αλλά ακόμη και για παράνομο χαρακτηρισμό αυτής της γης σε «χαμηλής παραγωγικότητας», προκειμένου να στηθούν… πάρκα. Και οι καταγγελίες δεν σταματούν εδώ, αφού μιλούν ακόμη και για επιχειρηματίες που στήνουν πάνελ σε χωράφια, χωρίς να έχουν καν άδεια σύνδεσης με το δίκτυο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που έχει πλέον μετονομαστεί σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Στήνουν, δηλαδή, άσκοπα φωτοβολταϊκά πάνελ, χωρίς ενεργειακό κέρδος, σε γη όπου θα μπορούσαν να καλλιεργούνται αγροτικά προϊόντα.


Η Εφημερίδα «Δημοκρατία» επικοινώνησε, μάλιστα, με Κρητικό επιχειρηματία που φέρεται ότι έχει δημιουργήσει πάρκα σε πολλές εκτάσεις στη Φθιώτιδα, ενώ ψάχνει να ενοικιάσει ή να αγοράσει κι άλλες, για την εταιρία του οποίου δεν καταφέραμε να βρούμε άδεια σύνδεσης από τη ΡΑΑΕΥ. Ο επιχειρηματίας μάς απάντησε ότι… δεν μπορεί να μας απαντήσει τίποτα, γιατί δεν έχει άδεια από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας (!). Ούτε καν το απλό ερώτημα εάν έχουν άδεια σύνδεσης με το δίκτυο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που έχει πλέον μετονομαστεί σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Στήνουν, δηλαδή, άσκοπα φωτοβολταϊκά πάνελ, χωρίς ενεργειακό κέρδος, σε γη όπου θα μπορούσαν να καλλιεργούνται αγροτικά προϊόντα.

Τεράστιες οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή


Εκθεση-εργασία του ΑΠΘ, με επιβλέπουσα καθηγήτρια τη Δήμητρα Βαγιωνά και τίτλο «Αξιολόγηση και εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τη μέθοδο RIAM», σημειώνει ότι «οι μεγάλης έκτασης εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε παραγωγικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις επίσης επηρεάζουν τη θερμική ισορροπία της περιοχής, καθώς τα πάνελ απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ενέργειας από ό,τι η γη που ανακλά ένα τμήμα πίσω στο διάστημα (Gunerhan και Hepbasli, 2008).

Διάβρωση εδάφους

Ως προς τη βιοποικιλότητα, τα συστήματα αυτά σε όλα τα τμήματα του κύκλου ζωής του έργου προξενούν διάβρωση εδάφους. Η βλάστηση απομακρύνεται γύρω από τις εγκαταστάσεις, ενώ οι τελευταίες μπορεί να αποτελέσουν φραγμό για τη διέλευση ειδών της πανίδας (Hernandez κ.ά., 2014)». Επιπρόσθετα, η μελέτη κάνει λόγο και για την τοξικότητα των υλικών: «Οι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και τα τοξικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους μπορεί να επιφέρουν σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου».

Ο λύκος φυλάει τα πρόβατα

Η κανονιστική που ρύθμισε το σχετικό θέμα, δηλαδή το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας που επιτρέπεται σε κάθε νομό, εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022 (ΦΕΚ Β’ 5342/17.10.2022), από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατατέθηκε μήνυση κατά παντός υπευθύνου από ομάδα αγροτών

Στη μηνυτήρια αναφορά της, μια ομάδα αγροτών της περιοχής του Δομοκού στρέφεται κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Αναδεικνύουν σε αυτήν την υπέρβαση των ορίων αδειοδότησης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, τόσο σε γη όσο και σε ισχύ, και ταυτόχρονα ζητούν τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών σε όσους επέτρεψαν να δημιουργηθεί αυτή η καταστροφική κατάσταση στην περιοχή.

 

 

 

Πηγή:
https://karditsastakra.com/2024/07/23/%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b2%ce%bf%ce%bb%cf%84%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%8d-%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b9%cf%84%ce%b9/

 

1 σχόλιο:

  1. Μεγαλώσαμε μέσα στα χωράφια και έχοντας επαφή με το χωριό μου, κάθε φορά που πηγαίνω μελαγχολώ. Εκεί που κάποτε ήταν " της ζωής η μελισσοφωλια" που λέει το τραγούδι, τώρα εγκατάλειψη και υποβάθμιση. Και είναι κεντρικό το χωριό μου. Πολλά χωράφια ακαλλιέργητα ( αδιανόητο για άλλες εποχές ) πτηνοτροφικές μονάδες κλειστές προφανώς ασύμφορες ( και ας ανεβαίνει το αυγό ) και πολλές καλλιέργειες κατεστραμμένες από ξηρασίες κλπ. Τα μόνα που ανθούν είναι τα γραφεία κηδειών για τους εναπομείναντες γέροντες.Μέσα σ' αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα θα περίμενε κανείς από τους εκάστοτε κυβερνώντες , για να δώσουν λίγη ζωή στην περιοχή, να αναβαθμίσουν τον λόφο Καστά της Αμφιπόλεως. Αυτοί όμως που επενδύουν στις παρελάσεις των "πολύχρωμων", θέλουν περισσότερο χρόνο να κάνουν επισκέψιμο το λόφο από όσο χρόνο χρειάστηκε για να χτιστεί. Ίσως από αλλού ξεκίνησε το θέμα και αλλού το κατέληξα, αλλά και τα δύο δείχνουν το ενδιαφέρον των ανθελλήνων για την Ελλάδα που σβήνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)