Σελίδες

TRANSLATOR

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ‘’ΚΟΠΤΕΣ’’, ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΧΑΛΚΗΔΟΝΙΟ ΣΗΜΑΣΙΑ Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ‘’ΚΟΠΤΕΣ’’, 
ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ 
ΤΗΝ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΧΑΛΚΗΔΟΝΙΟ ΣΗΜΑΣΙΑ
Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου 

http://www.agioskosmas.gr/images/Monofisites.jpg

Του  Β. Χαραλάμπους,  θεολόγου
_____________________
Ο σκοπός του κειμένου αυτού δεν είναι η ετυμολογική ανάλυση της ονομασίας ‘’Κόπτες’’, ούτε η διαχρονική ιστορική σημασία που προσέλαβε, αλλά η πραγματική σημασία της ονομασίας αυτής, σε σχέση με την ‘’ετυμολογία’’ των αληθειών της Πίστεώς μας.


Οι Κόπτες δίδουν στην ονομασία τους θρησκευτική σημασία αλλά με  εθνική χρειά.  Αρχικά η ονομασία ‘’Κόπτης’’ είχε εθνική σημασία και εννοείτο με την ονομασία αυτή ο λαός της αρχαίας Αιγύπτου.  Στην πορεία όμως δόθηκε και θρησκευτική σημασία. 

Όντως οι ονομασία ‘’Κόπτης’’ προέρχεται από τον αραβικό τύπο της λέξης «kibt» (Αιγύπτιος)  που με βάση την ελληνική προφορά της αραβογενούς αυτής λέξης προφέρεται «γύπτι» (kibt). 

Οι ίδιοι οι Κόπτες αποδίδουν στη θρησκευτική σημασία που προσέλαβε κατόπιν  η ονομασία ‘’Κόπτης’’, την έννοια του Χριστιανού της Αιγύπτου.  Αυτό όμως δεν ισχύει, γιατί η ονομασία αυτή προσέλαβε την έννοια των Χριστιανών της Αιγύπτου που είχαν αποκοπεί από την Εκκλησία, λόγω του ότι υπέπεσαν στην αίρεση του Μονοφυσιτισμού.

Στην πραγματικότητα δηλαδή η ονομασία ‘’Κόπτες’’, καθορίζει όσους από τους Αιγυπτίους Χριστιανούς έχουν ασπαστεί την Μονοφυσίτικη αίρεση.   Οι ίδιοι οι Κόπτες ισχυρίζονται ότι η ονομασία αυτή, δεν αναφέρεται σ΄αυτούς που έχουν  αποκοπεί από την Εκκλησία με την αίρεση του Μονοφυσιτισμού.  Ο ισχυρισμός όμως αυτός είναι  λανθασμένος. 

Οι ‘’Κόπτες’’ επειδή  υπέπεσαν στην  αίρεση του Μονοφυσιτισμού, έχουν αποκοπεί από την Εκκλησία. Αυτό που είχε πει ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός για τους Παπικούς, ότι δηλαδή «ως αιρετικούς αυτούς απεστράφημεν και δια τούτο αυτών εχωρίσθημεν» και «αιρετικοί εισίν άρα και ως αιρετικούς αυτούς απεκόψαμεν», ισχύει επακριβώς και για τους αιρετικούς Κόπτες Μονοφυσίτες.

Είναι επίσης λάθος να καλούνται ‘’ευγενικώς’’ οι Μονοφυσίτες ως ‘’Προχαλκηδόνιοι’’ και ‘’Μη Χαλκηδόνιοι’’. Στην πραγματικότητα είναι ‘’Αντιχαλκηδόνιοι’’, καθότι  έχουν καταδικασθεί από Οικουμενική Σύνοδο που  είχε συγκληθεί στη Χαλκηδόνα το έτος 451 μ.Χ.

Οι Κόπτες Μονοφυσίτες, και όχι Κόπτες-Ορθόδοξοι όπως αυτοαποκαλούνται, διεκήρυτταν στη Γενεύη το 1970 καθώς και στη συνάντηση της Αδδίς Αμπέπα το 1971, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας, ως βάση για την ένωση. 

Είναι επίσης λάθος, Ορθόδοξοι Ιεράρχες με τις οικουμενιστικές ασχήμιες των, να συμπεριφέρονται ωσάν να είμαστε ενωμένοι με τους αιρετικούς Κόπτες Μονοφυσίτες.

http://users.sch.gr/geioanni/sel-ekpaideusi/sxolikes_ergasies/TRITH-GYMNASIOY-THRHSKEYTIKA/EIKONES_ENOTHTA_1/diakosm_1.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)