Σελίδες

TRANSLATOR

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Όσα δεν ξέρετε για το όνομα Μαρία...

Όσα δεν ξέρετε για το όνομα Μαρία...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXWjP6n6tU8h7cs3OPr-_4MnrgSTAHDGB2mENxtiLJSl4YwJPyH7WyriqZx2CNurqGkMqURUrU51-WOxz61uaJPcFRy-Tq8Zc-Tve5sN94xi6mqMZFdc9NHO6n35qb_OCna2Wz2IlMxhA/s400/pana.png 


Μπορεί το «Μαρία» να είναι το πιο κοινό γυναικείο όνομα στην Ελλάδα... όχι όμως άδικα. Αμέτρητες είναι οι σημασίες και η μεταφράσεις που του έχουν κατά καιρούς δοθεί από την χριστιανική εκκλησία, καθώς πρόκειται για το όνομα της Μητέρας του Χριστού, ενώ ιδιαίτερο νόημα έχει και ο λεξάριθμός του!
 
Αν ονομάζεστε Μαρία ή αν κάποια αγαπημένη σας Μαρία γιορτάζει αύριο, δείτε πόσα πράγματα δεν ξέρατε για το δημοφιλές αλλά και υποτιμημένο στις μέρες μας γυναικείο όνομα.

Πόσες Μαρίες υπάρχουν στην Ελλάδα;

Πρόκειται μακράν για το πιο συνηθισμένο ελληνικό γυναικείο όνομα, σύμφωνα με την έρευνα. Για την ακρίβεια, από τους 10.000.000 Έλληνες, στο όνομα Μαρία ακούνε οι 665.200.

Η Μητέρα των Μητέρων!

Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη το όνομα «Μαρία δεν δόθηκε τυχαία στη Μητέρα του Χριστού: «Το πανσεβάσμιον και κεχαριτωμένον όνομα της Μαρίας προσφυέστατα και αρμοδιώτατα εδόθη εις την αειπάρθενον Θεοτόκον κατά πρόγνωση και βουλή Θεού, παρά του οποίου ήταν ωρισμένη να γίνη Μητέρα Αυτού
.
Σημαίνει δε το όνομα Μαρία: Παντοδυναμία, τουτέστιν εκείνη η οποία ήνωσε τα δύο άκρα αντικείμενα Θεό και άνθρωπο. Ακόμη σημαίνει Σοφία, η οποία βρήκε τον τρόπο δια να ενώση δύο φύσεις σε μια υπόσταση, χωρίς να συγχύση τα ιδιώματα των φύσεων. Και τρίτον σημαίνει Αγαθότης, ήτοι χάρις, η οποία εθεοποίησε την ανθρώπινη φύση και ανεβίβασε αυτή υπεράνω των ουρανίων δυνάμεων. Αυτά τα τρία περιέχει το όνομα Μαρία. Δόθηκε διότι έμελλε να υπηρετήσει το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας», σύμφωνα με τον Άγιο Ιερώνυμο.

Επίσης, το όνομα Μαρία προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Marjam και σημαίνει «αυτή που πικράθηκε αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε».

Κατά τον Άγιο Αμβρόσιο, Επίσκοπο Μεδιολάνων, το όνομα Μαρία στα Ελληνικά σημαίνει «πέλαγος» και στα λατινικά Maria σημαίνει «θάλασσα». Και αυτό είναι συμβολικό, διότι, όπως η θάλασσα περιέχει το σύνολο των υδάτων και όλοι οι ποταμοί χύνονται σε αυτή, έτσι και η πάναγνος κόρη της Ναζαρέτ ονομάσθηκε Μαρία, διότι αναδείχθηκε ταμείο των χαρισμάτων του Θεού και χώρεσε όλους τους ποταμούς των δωρεών του Θεού.

Άλλη χριστιανική ερμηνεία του ονόματος είναι:

M = μόνη

Α = αύτη

Ρ = ρύσεται

Ι = ιού (δηλητηρίου)

Α = αμαρτίας

Δηλαδή, μόνη αυτή «ρύσεται ἰοῦ ἁμαρτίας», που σημαίνει πως «μόνο αυτή μας σώζει από το δηλητήριο της αμαρτίας».

Ο λεξάριθμος του ονόματος «Μαρία» είναι ο αριθμός «8».

Η Μαρία στα ...ξένα

Καθώς πρόκειται για όνομα με «βαριά» κληρονομιά, στις περισσότερες ξένες γλώσσες γράφεται και προφέρεται με τον ίδιο τρόπο «Maria». Ωστόσο, συχνές παραλλαγές που συναντά κανείς στο εξωτερικό είναι οι εξής:

Αγγλικά: Mary (Μαίρη)

Γαλλικά: Marie (Μαρί)

Κροατικά: Marija (Μαρίγια)

Πολωνικά: Maja (Μάγια)

Τουρκικά: Meryem (Μεριέμ)

Τσέχικα: Marie (Mαρίε)

Η Μαρία... αλλιώς

Πολλές Μαρίες, θέλοντας να διαφοροποιήσουν κάπως το κοινό όνομά τους, του έδωσαν παραλλαγές όπως: Μαίρη, Μάρα, Μάρω, Μαργιώ, Μαριώ, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαριέττα, Μαριέττη, Μαργιορή, Μαρίκα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μιρέλλα, Μάνια.

Πότε γιορτάζει, τελικά, η Μαρία;

Η κάθε Μαρία έχει να επιλέξει ανάμεσα στις παρακάτω γιορτές:

8 Σεπτεμβρίου (Γενέθλιον της Θεοτόκου)

21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου)

2 Φεβρουαρίου (Υπαπαντή του Κυρίου)

15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου)

Το αρσενικό της Μαρίας

Είναι το
Μάριος και γιορτάζει είτε στις 15 Αυγούστου, είτε στις 21 Νοεμβρίου, είτε στις 13 Μαρτίου, οπότε είναι του Αγίου Μάριου.


Πηγή: http://www.newsnowgr.com/article/844410/osa-den-xerete-gia-to-onoma-maria.html

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)