TRANSLATOR

Σελίδες

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ανοιχτή επιστολή προς τον Καθηγούμενο Πάτμου Αρχιμανδρίτη Κύριλλο και προς την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής για την παραχώρηση ναού στους Παπικούς!

Ανοιχτή επιστολή
προς τον Καθηγούμενο Πάτμου 
Αρχιμανδρίτη Κύριλλο
 και προς την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής
 για την παραχώρηση ναού στους Παπικούς!

AGIA-EIRHNH2
Σᾶς θυμίζουμε τό θέμα πού ἀπό τούς πρώτους
 σᾶς εἴχαμε ἀναδείξει, ἐδῶ:

Ξεσηκώθηκαν οι Πάτμιοι για την παραχώρηση ναού στους Καθολικούς
Ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών για να αναθεωρηθεί η απόφαση

Παρεδόθη προχθές 2 Νοεμβρίου  στον καθηγούμενο και έξαρχο Πάτμου κ. Κύριλλο και στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Πάτμου ανοιχτή επιστολή, με 50 υπογραφές συμπατριωτών μας που ζητούν να μη παραχωρηθεί η εγκαινιασμένη Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στο Χοχλακά στους Καθολικούς.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Ανοικτή επιστολή προς τον Άγιο Καθηγούμενο Πάτμου Αρχιμανδρίτη κ. Κύριλλο Πέντε και προς την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.
Κοινοποίηση: Ιερά Σύνοδο & Μητροπολίτες Πατριαρχείου  Κωνσταντινουπόλεως
Πάτμος 1-11-2015
Σεβαστέ Άγιε Καθηγούμενε και σεβαστοί Πατέρες
Πριν λίγους μήνες, διαβάσαμε από τα ΠΑΤΜΙΑKA ΧΡΟΝΙΚΑ ότι η απάντηση της Γεροντίας της Μονής προς το Πατριαρχείο σχετικά με την παραχώρηση του Αγίου Φωκά στους Καθολικούς, ήταν αρνητική και μεταξύ των επιχειρημάτων της Μονής, ήταν το γεγονός ότι η Πάτμος δεν έχει Καθολικούς, ότι υπάρχει ο Νόμος της Ιερότητας ο 1155/1981 που το απαγορεύει και ότι υπάρχουν αντιδράσεις από το χριστεπώνυμο πλήθος της Πάτμου. Έτσι, όλοι ανακουφιστήκαμε και σας δώσαμε συγχαρητήρια.
Προς μεγάλη μας όμως έκπληξη η ίδια ιστοσελίδα προ ημερών απεκάλυψε ότι: «ο Καθηγούμενος Πάτμου μετά την πίεση που δέχθηκε στο τελευταίο του ταξίδι στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, θα παραχωρήσει το Ησυχαστήριο της Αγίας Ειρήνης στην περιοχή Χοχλακά στους καθολικούς για τα λατρευτικά τους καθήκοντα στο νησί μας».
Με το ίδιο θέμα ασχολείται και η εφημερίδα ο Στύλος της Ορθοδοξίας και άλλες, σύμφωνα με την οποία «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με το πρόσχημα της αύξησης του θρησκευτικού τουρισμού, παρά την πρόσφατη άρνηση του ηγουμένου της Γεροντίας και των κατοίκων να παραδώσουν τον ιστορικό ναό του Αγίου Φωκά, που βρίσκεται στο λιμάνι, στους καθολικούς, εντούτοις επανήλθε ως λέγεται προσωπικά και ... πίεσε ασφυκτικά τον ηγούμενο αρχιμανδρίτη Κύριλλο να συναινέσει, ώστε να παραδοθεί έτερος ορθόδοξος ναός... στην παπική εκκλησία».
Άγιε Καθηγούμενε, οι υπογράφοντες, αλλά και η πλειονότητα των Πατμίων, εκφράζουμε την άρνηση, και την αγανάκτησή μας για την προοπτική να δοθεί μία εγκαινιασμένη ορθόδοξη εκκλησία της Πάτμου στους Ρωμαιοκαθολικούς έστω και για χρήση για τους παρακάτω λόγους:
Πρώτον: Οι Πατερικοί κανόνες και η Παράδοσή μας, δεν επιτρέπουν την παραχώρηση Ορθόδοξων Ιερών ναών σε αιρετικούς, έστω και για χρήση, όπου έχει συμβεί συνέβη μόνο μετά από πολεμική κατάληψη και αυτό ως ομολογείτε διότι: Α. Μολύνεται ο χώρος ο οποίος έχει εγκαινιαστεί, έχουν τελεστεί ιερά μυστήρια και υπάρχουν καθαγιασμένα Ιερά λείψανα εντός αυτού, β- Για τους Ορθοδόξους ένας ναός θεωρείται Ιερός, απεναντίας για τους Καθολικούς χώρος εκδηλώσεων, δηλαδή εκτός της προσευχής κάνουν μαθήματα, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεων, συναυλίες κλπ με αποτέλεσμα να ΒΕΒΗΛΩΝΕΤΑΙ ο ναός από μια τέτοια χρήση από ετεροδόξους, γ- είναι ιεροσυλία όταν τελούν οι αιρετικοί τα δικά τους μυστήρια πάνω σε ορθόδοξη Αγία Τράπεζα που έχει τελεστεί το ύψιστο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και δ- Ένας ναός που θα παραχωρηθεί σε ετεροδόξους (εν προκειμένω η Αγία Ειρήνη), όποτε χρειαστεί να λειτουργηθεί από Ορθόδοξους, πρέπει να τελεστούν εγκαίνια και θυρανοίξια, εξ αρχής. Για όλα αυτά βλέπε σχετικό άρθρο Στύλος ορθοδοξίας.
Δεύτερον: Στο πέρασμα των αιώνων η Ορθόδοξος Πάτμος απέκτησε ένα παραδοσιακό κεκτημένο που δεν επιτρέπει την επίσημη ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης ετερόδοξης εκκλησίας στο νησί κάτι που το επικύρωσε ο ν.1155/1982, γιατί θέλετε να το απεμπολήσουμε;.
Τρίτον: Η όποια παραχώρηση θεωρείται παράνομη και ανίερη πράξη, διότι αλλοιώνει και προσβάλει τον χαρακτήρα της ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ και της ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ της Πάτμου ως ΙΕΡΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΝΗΣΟΥ σύμφωνα με τον νόμο 1155/1982 . Συγκεκριμένα το Σύνταγμα της Ελλάδος δίδει δικαίωμα σε κάθε θρησκεία να ιδρύσει ή να έχει ένα λατρευτικό χώρο, για τις ανάγκες των πιστών της σε όλη την Επικράτεια. Έρχεται όμως η Βουλή των Ελλήνων με σχετικό νόμο και εξαιρεί του δικαιώματος αυτού από τρεις (3) Ιερούς τόπους, το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα και το νησί της Πάτμου. Η βουλή των ελλήνων επομένως προνόησε δια νόμου, να προστατέψει, να προφυλάξει, να αναδείξει και να διατηρήσει την ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ των τριών αυτών Ιερών τοποθεσιών, όπως αναφέρει, από κάθε επιβουλή και παρέμβαση τρίτου και εξηγεί τους λόγους, που είναι να προστατευθεί η γραφικότητα και η φυσική τους ομορφιά, να προφυλαχτεί η ηρεμία του τοπίου και η αρχιτεκτονική τους κληρονομιά και να διατηρήσουν οι χώροι αυτοί την θρησκευτική τους παράδοση (Ορθοδοξία εν προκειμένου).
Με άλλα λόγια δεν επιτρέπει την αλλαγή του θρησκευτικού «Status Quo» της Πάτμου.
Τέταρτον: Στην Πάτμο μέχρι σήμερα οι Καθολικοί είναι ελεύθεροι να τελούν τις λατρευτικές τους ακολουθίες σε όποιο χώρο θέλουν, γιατί επιμένουν να τις κάνουν μέσα σε Ορθόδοξο ναό και μάλιστα με την έγκριση και υπογραφή της Γεροντίας; Εδώ είναι η απορία, ο φόβος και η επιφυλακτικότητά μας. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, το φαινομενικά αθώο αίτημα των Καθολικών να είναι ένας «Δούρειος ίππος» και να υποκρύπτει ένα ύπουλο και καταχθόνιο σχέδιο για το μέλλον του νησιού μας. Σήμερα ζητάνε την Αγία Ειρήνη για χρήση. Αύριο αφού κατοχυρωθούν θα πουν δεν μας χωράει ένας τόσο μικρός χώρος, δώστε μας ένα μεγαλύτερο. Εάν δεν τους δώσουμε, θα ιδρύσουν δικό τους με δικά τους χρήματα. Έχοντας πλέον κατοχυρωθεί νομικά ως ισότιμη και ισόκυρη εκκλησία, με τη δική σας έγκριση και υπογραφή, θα ζητήσουν δικαιώματα επί του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης και της Μονής και τέλος θα απαιτήσουν να παρεμβαίνουν σε όλα τα εκκλησιαστικά δρώμενα της Πάτμου.
Στην Τήνο π.χ. οι παπικοί έφτασαν να έχουν λόγο και για τη διαχείριση των εσόδων του προσκυνήματος της Μεγαλόχαρης.
Σας υπενθυμίζουμε ότι επί Ιταλοκρατίας οι Παπικοί ζήτησαν πιεστικά από τη Μονή μία εκκλησία δική τους. Απαγόρευσαν την ένταξη νέων μελών στην αδελφότητα της Μονής , με απώτερο στόχο τον μαρασμό και την παράδοσή του σε ένα από τα παπικά μοναχικά τάγματα. Το 1982 ζητήθηκε η ίδρυση «Καθολικού ΕΡΜΑΡΙΟΥ» στο ιερό Σπήλαιο και η Αδελφότητα αρνήθηκε το αίτημά τους. Αρνητική επίσης είναι Αδελφότητα μέχρι σήμερα και στη δημιουργία παπικού ευκτηρίου οίκου στο νησί μας. Εάν η Αδελφότητα της Μονής επέτρεπε να συμβούν αυτά θα αποτελούσαν την επίσημη κατοχύρωση των προνομίων τους, την δυνατότητα άσκησης βέτο επί όλων των θρησκευτικών θεμάτων στη Πάτμο καί την απώλεια τελικά της θρησκευτικής Ορθόδοξης αυτονομίας.
Μην αμφιβάλετε ότι και σήμερα αυτή είναι η επιδίωξή τους.
Δείτε την συμπεριφορά τους στους Ιερούς Τόπους εναντίον των Ορθοδόξων. Δείτε με τι ύπουλο τρόπο μέσω της Ουνίας κτυπούν την Ορθοδοξία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Δείτε με τι υποχθόνιο τρόπο θέλουν να βάλουν «χέρι» σε όλα τα Ορθόδοξα μνημεία. Ειλικρινά πιστεύει κανείς ότι το αίτημά τους, είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται;
Πέμπτον: Απορούμε για τους λόγους της μεταλλαγής σας μέσα σε ένα μήνα. Οφείλετε όμως να εξηγήσετε με εγκύκλιό σε όλο το ποίμνιό σας, τους λόγους αυτούς και εάν εξαλείφθηκαν τα αίτια της αρνητικής απόφασης της Γεροντίας επί του θέματος αυτού. Γεγονός πάντως είναι, ότι όποιοι κι αν είναι αυτοί, απογοητεύετε όλους εμάς «το χριστεπώνυμο πλήθος της Πάτμου» όπως μας αποκαλείτε, όταν βλέπουμε τον Εκκλησιαστικό μας Ηγέτη και Ηγούμενο της Πάτμου, πρώτος αυτός να κάνει ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ στην Ιστορία, στην Παράδοση και στην Ιερότητα του νησιού μας, πρώτος αυτός να ανοίγει την κερκόπορτα της αυριανής άλωσης της Ορθόδοξης Πάτμου.
Εμείς σας σεβόμαστε και σας στηρίζουμε, εσείς γιατί μας απογοητεύετε και μας σκανδαλίζετε. Παρακαλούμε μιμηθείτε τους προκατόχους σας Ηγουμένους, στη χιλιόχρονη ιστορία της Μονής που ουδέποτε υπέκυψαν και διαφύλαξαν ακέραιη την θρησκευτική παρακαταθήκη και την παράδοση της Μονής και της Πάτμου. Και αυτοί αντιμετώπισαν κατακτητές, εκβιασμούς, απειλές όμως δεν πτοήθηκαν, δεν δέχτηκαν αλλοιώσεις, ούτε υπέκυψαν στις ανορθόδοξες και ανίερες σκοπιμότητες ευτυχώς ελάχιστων Πατριαρχών!!!.
Έκτον: Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σας πίεσε να συναινέσετε με το πρόσχημα της αύξησης του θρησκευτικού τουρισμού. Σας υπενθυμίζουμε ότι με το ίδιο πρόσχημα δεχτήκαμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα COESIMA, μαζί με τα άλλα 6 Καθολικά μνημεία της  Ευρώπης. Είδατε εσείς ή κάποιος Πάτμιος καμία τέτοια αύξηση; Ποιόν εμπαίζουν;
Και επ’ αυτού, διερωτόμαστε, οι Καθολικοί θα επέτρεπαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία να έχει δικό της λατρευτικό χώρο μέσα στα 6 αυτά Ιερά μνημεία ή μέσα στο Βατικανό;
Άγιε Καθηγούμενε,
Αντιλαμβανόμαστε την δύσκολη θέση σας να απαντήσετε αρνητικά στην πίεση που σας ασκεί ο Παναγιότατος, προκειμένου να εξυπηρετήσει ή να πάρει ίσως κάποια ανταλλάγματα από το φίλο του τον Πάπα . Οι Πάτμιοι είμαστε μαζί σας αρκεί να Μην υποκύψετε στην πίεση που σας εξασκείται και μην επιτρέψετε να σας αμαυρώσουν το όνομα σας. Εφαρμόσετε το Αποστολικό ρητό «πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις». Αποδείξτε μας ότι «ορθοτομείτε τον λόγον της αυτού αληθείας»!
Ταυτόχρονα διαμαρτυρόμαστε για αντιπαραδοσιακή και ανιστόρητη συμπεριφορά του Παναγιότατου, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να σκανδαλίζει τούς πιστούς, οι οποίοι βλέπουν τον Θρησκευτικό τους Ηγέτη και Επίσκοπο της Πάτμου, αντί να προστατεύει και να είναι υπέρμαχος της Ιερότητας και της Θρησκευτικής της Παράδοσης, να ενεργεί με παπικά ανακλαστικά. Ούτε μπορούμε ως ενσυνείδητοι Ορθόδοξοι να δεχτούμε ότι ο Πατριάρχης είναι ο Πάπας Ρώμης και να λέει ότι διδάσκω εγώ ex cathedra είναι σωστό και αλάνθαστο! Ας μην ξεχνάει ότι οι Πάτμιοι είναι υποψιασμένοι και έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους με τις Πατριαρχικές αυθαιρεσίες, εκτροπές και αστοχίες τα τελευταία 15 χρόνια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε από Σας, να μην επιτρέψετε στον Παναγιότατο να σας εκθέσει και να σας μεταβάλει ως τον μοιραίο Ηγούμενο μιας τέτοιας κατάστασης και δηλώνουμε σε κάθε πλευρά ότι είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση οποιουδήποτε ναού , έγκριση, νομιμοποίηση ή παρουσία ετερόδοξης εκκλησίας στην Πάτμο και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε γι αυτό.
Με τον προσήκοντα Σεβασμό
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
50 Πάτμιοι
Υ.Γ. Λόγω του επείγοντος, σας παραδίδουμε σήμερα Δευτέρα 2/11/2015 την παρούσα επιστολή με αντίγραφο των 50 υπογραφών που συλλέξαμε χθες μέσα σε λίγες ώρες και επειδή η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, θα σας κοινοποιήσουμε όλη την λίστα των υπογραφών προσεχώς.
 
Ρεπορτάζ: PatmosTimes 4/11/2015  -rodiaki.gr

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)