Τό παρόν ἱστολόγιο γεννήθηκε στίς 19-11-2013

Τό παρόν Ὀρθόδοξο Χριστιανικό Ἱστολόγιο γεννήθηκε στίς 19-11-2013
μέ τήν Χάρη τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ταῖς πρεσβείαις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καί δι' εὐχῶν...
Τοῦτος ὁ ἱστότοπος εἶναι ὀρθόδοξος, κατηχητικός, ἀντιαιρετικός, ἀντιοικουμενιστικός, ἀντινεοταξικός καί ψυχωφέλιμος.

Ρατσισμός δέν εἶναι νά σχολιάζει κανείς τό κακό πού συμβαίνει, ἀλλά ΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ἀπό κάποιους εἰς βάρος τοῦ καλοῦ, ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ Ἤ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΩΣ ΟΡΘΟΝ!

Ετικέτες


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ! Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.
" Ἕως τοῦ θανάτου ἀγώνισαι περί τῆς ἀληθείας, καί Κύριος ὁ Θεός πολεμήσει ὑπέρ σου " (Σ. Σειράχ 4, 28)

TRANSLATOR

Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΜΙΛΙΑ, Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ 
ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 
ΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΜΙΛΙΑ,
Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου

(Που δημοσιεύτηκε στο pentapostagma.gr)

https://nationalpride.files.wordpress.com/2012/03/44859113_.jpg 


Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
__________________
Σε κείμενο του Χρήστου Μαντζιάρη που δημοσιεύτηκε στο pentapostagma.gr στις 11 Μαΐου 2016, και που τιτλοφορείται «Όταν είπε ο Άγιος Κοσμάς ότι οι Τούρκοι θα φτάσουν στα Εξαμίλια εννοούσε τον Ισθμό της Κορίνθου;», δίδεται ερμηνεία αναφορικά με  τα Εξαμίλια που ανέφερε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. 

Η όλη επιχειρηματολογία του κειμένου αυτού δεν έχει να κάνει με τον ερωτηματικό τρόπο του τίτλου, αλλά τοποθετείται αναφέροντας προς τούτο και τα λεχθέντα του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, ως αρωγή στην επιχειρηματολογία του.  Στο κείμενο αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής : «Ισχυρίζονται πολλοί, στηριζόμενοι στην προφητεία του Αγίου Κοσμά, ότι οι Τούρκοι θα φτάσουν μέχρι τα εξι μίλια και δεν θα εισβάλουν στην Ελλάδα.  Δυστυχώς δεν είναι έτσι, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός.  Ο Ιωσήφ είναι σύγχρονος, ο δε Άγιος Κοσμάς υπήρξε πριν πριν από πλέον δύο αιώνες του Ιωσήφ».

Ιδιαίτερα τονίζεται το εξής : «Όταν είπε (εννοεί ο Άγιος Κοσμάς) ότι ‘’Οι Τούρκοι θα φύγουν, αλλά θα ξανάρθουν πάλι και θα φθάσουν ως τα Εξαμίλια.  Στο τέλος θα τους διώξουν εις την Κόκκινη Μηλιά…’’, εννοούσε ότι θα φθάσουν στα Εξαμίλια και όχι στα ‘’έξι ναυτικά μίλια’’ που προέκυψαν ως έννοια σχεδόν δύο αιώνες αργότερα.  Άλλο το αν η αφορμή για να επιτεθούν οι Τούρκοι θα είναι τα έξι ναυτικά μίλια και άλλο το ότι θα φθάσουν οι Τούρκοι στα Εξαμίλια.  Ποτέ δεν μίλησε αλληγορικά».   Και επεξηγεί ο κ. Χρήστος Μαντζιάρης ότι «τα Εξαμίλια είναι ο Ισθμός της Κορίνθου και ονομάσθηκε Εξαμίλια από τους Βυζαντινούς διότι το στενότερο μέρος του είχε πλάτος έξι βυζαντινά μίλια».  Και σημειώνει τα ακόλουθα : «Αλλά θα ξανάρθουν όπως λέει ο Πατροκοσμάς και τότε θα εισβάλουν στην Ελλάδα και θα φθάσουν στα Εξαμίλια, δηλαδή στον Ισθμό της Κορίνθου.  Και ο Ιωσήφ Βατοπαιδινός προείπε ότι οι Τούρκοι θα μπουν στην Ελλάδα…»

Στο θέμα της ερμηνείας των προφητειών του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, πρέπει να είναι κανείς πολύ φειδωλός.  Αγγίζω το θέμα των προφητειών  του Αγίου Κοσμά, για το λόγο ότι έρχεται σε αντίθεση με αυτά που ερμηνευτικά ανάφερε ο  Άγιος Παΐσιος για το θέμα τούτο, με αποτέλεσμα τον απελπιστικό φόβο.  Ο Άγιος  Παΐσιος, έκανε ερμηνευτική αναφορά με αφορμή την αυθαίρετη ερμηνεία κάποιου θεολόγου τότε,  ο οποίος ανέφερε ότι για τα Εξαμίλια που είπε ο  Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, εννοούσε τον Ισθμό της Κορίνθου.  Τότε με πόνο παρατήρησε ο Άγιος  Παΐσιος, ότι όσοι διαδίδουν τέτοια πράγματα, κάνουν μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι τα τανκς των Τούρκων, και είπε ότι δεν είναι τα  Εξαμίλια ο Ισθμός της Κορίνθου, αλλά τα έξη μίλια στο Αιγαίο

Ο κ. Χρήστος Μαντζιάρης, παρουσιάζει επίσης και τη  θέση του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, ως αρωγό στην επιχειρηματολογία του.   Ας πάρουμε  το παράδειγμα των λεχθέντων του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού για λυσσαλέα πληγή στην Κύπρο.  Ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός   ως γνωστό έλεγε τα αντίθετα από αυτά  που έλεγε ο Άγιος Παΐσιος για την Κύπρο, και επανειλημμένα έχει διαψευστεί. Οι «φοβοσυμβουλές» του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού κοντά στο 1980, και που  επαναλήφθηκαν πρίν το Καλοκαίρι του 1993 δεν έχουν επαληθευθεί  (και τι δεν φύλαξαν κάποιοι από τον φόβο για πόλεμο στην Κύπρο τότε).  Τα περί «ραπίσματος»  από τους Τούρκους στην Κύπρο (σχετικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε το έτος 1995) δεν έχουν επαληθευθεί.   Τα περί «λυσσαλέας πληγής» στην Κύπρο, στη συνέντευξη που έδωσε στον Τηλεοπτικό Σταθμό ‘’ο Λόγος’’ το έτος 1998 διαψεύστηκαν.  Τα περί Παγκοσμίου πολέμου όταν ήταν ηγούμενος του Τιμίου Σταυρού της Μίνθης, στην Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου με ημερολογιακή τοποθέτηση στις 7 Ιουλίου 1999.  Ακολούθως επειδή ο πόλεμος δεν έγινε, η ημερομηνία μετετέθη στις 14 Αυγούστου 1999 και όταν και πάλι δεν έγινε, η ημερομηνία «κύλησε» στις 8 Σεπτεμβρίου 1999, για να διαψευστεί και πάλι.  Μάλιστα  κληρικός της Μητροπόλεως Πάφου, έδωσε τότε συνέντευξή σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Πάφου, αναφορικά με το φόβο που δημιουργήθηκε, κυρίως στο μαθητόκοσμο από τις περί πολέμων ακοές. 

Ο Άγιος Παΐσιος στο πλήθος των προσκυνητών που επισκέπτονταν το Κελλίον της Παναγούδας,  κάποιες φορές αναγκάζετο, όπως ο ίδιος έλεγε με πολύ πόνο, να ομιλήσει γι’ αυτά εξ αιτίας των «φοβοσυμβουλών» που κυκλοφορούσαν τότε.  Ο Άγιος Παΐσιος πολλούς ανέπαυσε με  λόγους παρηγοριάς και ελπίδας, τα «ευαίσθητα» εκείνα χρόνια, με τις νωπές πληγές της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής.  Η χαρακτηριστική του φράση «οι Τούρκοι τα κόλυβα τα έχουν τυλιγμένα στο ζωνάρι τους, λίγο να κουνηθούν θα πέσουνε», ηχεί ακόμη παρηγορητικά.  Κατά τον λόγο του Αποστόλου Παύλου «ο δε προφητεύων ανθρώποις λαλεί οικοδομήν και παράκκλησιν και παραμυθίαν» Α΄Κορ. 14,3.

Να θυμίσομε ότι ο Άγιος  Παΐσιος 12 μέρες πριν την Τουρκική εισβολή του Ιουλίου του 1974, μίλησε για τα δεινά της Κύπρου*. Να θυμίσομε ότι ο Άγιος  Παΐσιος στους  προσκυνητές που ανησυχούσαν για τα απάνθρωπα κομμουνιστικά καθεστώτα, ανέπαυε με τη χαρακτηριστική φράση «ο Μαρξισμός τα κόλλυβα, τα έχει τυλιγμένα στο ζωνάρι του, λίγο να κουνηθεί θα πέσουνε»,  και έπεσαν σχεδόν «εν μια νυχτί», όλα εκείνα τα απάνθρωπα καθεστώτα.  Να θυμίσομε ότι ο Άγιος  Παΐσιος παρήγορο λόγο έδωσε, στην αγωνία για τις επεκτατικές βλέψεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής «Δημοκρατίας» στην Ελληνική Μακεδονία, με την αναφορά ότι θα έρθουν τέτοια προβλήματα, που δεν θα ασχοληθούν με την Ελλάδα. 

Η ερμηνεία τούτη στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στο pentapostagma.gr, αλλά και σε άλλα ιστολόγια έρχεται σαφέστατα σε αντίθεση με αυτά που με πολύ πόνο μιλούσε Άγιος Παΐσιος.  Προκαλείται σύγχυση στους χριστιανούς με τέτοιες  ερμηνείες.


*Από το βιβλίο «Γέρων Παΐσιος  1924-1994, Προφητείες του γ. Παϊσίου για Εθνικά Θέματα -Αλεξανδρούπολη 2014 (Επιλογή κειμένων: Ανέστης Μαυροκέφαλος)»

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

"ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΣΤΙΝ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ· ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕΤ' ΕΜΟΥ"!

"ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΣΤΙΝ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ· ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕΤ' ΕΜΟΥ"!
Κάντε κλικ στην εικόνα και μάθετε πώς να μείνετε με τον Χριστό!

ΠΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ;

ΠΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ;
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το μάθετε!

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ!

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανακαλύψετε πώς γίνεται!

ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
Κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το ανακαλύψετε!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ-ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ-ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να καθρεφτισθείτε!

ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!

ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!
Κάντε κλικ στην εικόνα. Αφορά ιδιαιτέρως τις γυναίκες!

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.
Κάντε κλικ για να διαβάσετε.

.

.

.

.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟ ΖΩΗ:

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟ ΖΩΗ:

.

.

.

.
.

.

.
.

.

.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
"Μή μεταίρειν ὅρια ἅ οἱ Πατέρες ἔθεντο"

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΦΩΤΙΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΦΩΤΙΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!
(Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς)

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)