Τό παρόν ἱστολόγιο γεννήθηκε στίς 19-11-2013

Τό παρόν Ὀρθόδοξο Χριστιανικό Ἱστολόγιο γεννήθηκε στίς 19-11-2013
μέ τήν Χάρη τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ταῖς πρεσβείαις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καί δι' εὐχῶν...
Τοῦτος ὁ ἱστότοπος εἶναι ὀρθόδοξος, κατηχητικός, ἀντιαιρετικός, ἀντιοικουμενιστικός, ἀντινεοταξικός καί ψυχωφέλιμος.

Ρατσισμός δέν εἶναι νά σχολιάζει κανείς τό κακό πού συμβαίνει, ἀλλά ΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ἀπό κάποιους εἰς βάρος τοῦ καλοῦ, ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ Ἤ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΩΣ ΟΡΘΟΝ!

Ετικέτες


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ! Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙΟΜΕΝΗΣ ΒΑΤΟΥ.

TRANSLATOR


" Ἕως τοῦ θανάτου ἀγώνισαι περί τῆς ἀληθείας, καί Κύριος ὁ Θεός πολεμήσει ὑπέρ σου " (Σ. Σειράχ 4, 28)
Σχόλια υβριστικά, κακεντρεχή, αγενή, ασεβή, προσβλητικά, αναπόδεικτα, χωρίς χριστιανικό ήθος ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ!

Σελίδες

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Το μόνο «γαλάζιο» που θα δουν οι Τούρκοι: τον βυθό του Αιγαίου

Το μόνο «γαλάζιο» που θα δουν 

οι Τούρκοι:

τον βυθό του Αιγαίου

 

Ο βυθός της θάλασσας | Παιδικά | Cartoon sea animals, Animal wallpaper,  Animal decor

 

 

Δημήτρης Νατσιός

δάσκαλος-Κιλκίς

 

Η λέξη «ψυχαγωγία», σύμφωνα με μια νόστιμη παρετυμολογική ερμηνεία, παράγεται από τις λέξεις «ψύχος» και «αγωγός». Σωλήνας, δηλαδή, από τον οποίο διέρχεται, ψύχος, δροσιά. Διηγούνται ότι στην αρχαία Αθήνα, οι δούλοι, τα «δορυάλωτα ανδράποδα», οι αιχμάλωτοι πολέμου, όπως περιφρονητικώς τους ονόμαζαν, καταδικάζονταν διά βίου στα λατομεία και στην εξόρυξη μετάλλων.

Η μεταχείριση ήταν απάνθρωπη, ισοδυναμούσε με καταδίκη σε αργό θάνατο. Δούλευαν-κυριολεκτεί η λέξη-στα βάθη της γης, εν μέσω πνιγηρής, μολυσμένης ατμόσφαιρας. Η μόνη τους παρηγορία και αναψυχή ήταν οι ανάσες καθαρού, ψυχρού αέρα, που μετέφεραν σωλήνες, αγωγοί, οι οποίοι έφταναν ως την επιφάνεια. Αυτοί οι «ψυχο-αγωγοί» ήταν η μόνη τους ευχαρίστηση. Από δω, κατά την, επαναλαμβάνω, παρετυμολογία, προήλθε η λέξη «ψυχαγωγία».

Τούτη την εποχή, που μας «εκύκλωσαν αι του βίου ζάλαι, ώσπερ μέλισσαι κηρίον», κατά την αειφεγγή εκκλησιαστική υμνωδία, ανασασμός και «ψυχαγωγία» είναι η ενασχόληση με την εθνική μας ιστορία. Όπως σημειώνει ο Πολύβιος, στην αρχή της Ιστορίας του, αποκλειστικός προορισμός της, είναι ο φρονηματισμός αρχόντων και αρχομένων «διά το μηδεμίαν ετοιμοτέραν είναι τοις ανθρώποις διόρθωσιν, της των προγεγενημένων πράξεων επιστήμης». Τίποτε δεν διορθώνει ευκολότερα τους ανθρώπους, όσο η γνώση του παρελθόντος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος της κακοδαιμονίας μας, των εθνικών συμφορών, οφείλεται στην έλλειψη ιστορικών γνώσεων, που αποτελούν μαθήματα πολύτιμα, διδάγματα αιώνια για την επιβίωσή μας, κυρίως γι’ αυτούς που διαχειρίζονται, πολιτικούς και στρατιωτικούς, τις τύχες του έθνους. Η ιστορία μας δεν είναι μόνο αγωγή της ψυχής, αλλά και ανάσα ελευθερίας και ηρωισμού, τώρα που ζούμε σχεδόν σαν τους αρχαίους δούλους, σε περιρρέουσα ατμόσφαιρα γεμάτη αναθυμιάσεις. Και αναφέρομαι κυρίως στον εξ ανατολών κίνδυνο. Μπορεί να ακούμε από τους πολιτικούς τον κοινότοπο καθησυχασμό πως η Τουρκία εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα και επιδίδεται σε κινήσεις αντιπερισπασμού της κοινής της γνώμης, όμως, ας μην εθελοτυφλούμε, ο κίνδυνος «να ανοίξει την πόρτα του τρελοκομείου», είναι υπαρκτός. Και το πεδίο όπου θα κριθούν τα πάντα είναι «το της θαλάσσης κράτος», το Αιγαίο. Δεν περνά ημέρα που δεν θα εκτοξεύσει κάποιος μεμέτης παρακεντές ή ο ίδιος ο Ερντογάν, τις περί «γαλάζιας πατρίδας» ονειροφαντασιώσεις τους. Το γαλανόλευκο πέλαγός μας, το Αιγαίο, αυτό εποφθαλμιούν οι Τούρκοι, αυτό είναι το μαρμαρένιο αλώνι μας. Η ιστορία μας διδάσκει ότι όσο είμαστε ισχυροί στην θάλασσα, ναυμαχώντας και κατατροπώνοντας τους εισβολείς, κερδίζουμε πολέμους. Θυμίζω την Σαλαμίνα, το αήττητο ναυτικό των Βυζαντινών με το υγρό ή ελληνικό πυρ, τους αθάνατους μπουρλοτιέρηδες του Εικοσιένα, τους ηρωικούς ναυμάχους των Βαλκανικών Πολέμων, την παρουσία του πολεμικού ναυτικού το Σαράντα στην Αδριατική. Χωρίς το ναυτικό, το έθνος δεν θα μεγαλουργούσε και είναι αληθές ότι στάθηκε αήττητο και νικηφόρο σε όλες τις μεγάλες θαλασσινές αναμετρήσεις.

Διαβάζω τούτες τις ημέρες, και αγαλλιώ, για το ένδοξο πολεμικό μας ναυτικό κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, σε μια από τις πιο έγκυρες ιστορίες. Την «Πολιτική Ιστορία της Νεότερης Ελλάδος», του Σπ. Μαρκεζίνη. Εν όψει του πολέμου και διαπιστώνοντας η κυβέρνηση του Βενιζέλου την ανεπάρκεια του πολεμικού ναυτικού σε πλοία ή την παλαιότητα πολλών, προέβη στο εξής, «κατά την υστάτην ώραν». Διαβάζω στην σελίδα 189, του 3ου τόμου: «Τότε ηγοράσθη παντός είδους αναγκαίον υλικόν, διετάχθη η εσπευσμένη παραλαβή των ναυπηγηθέντων εις Γερμανίαν αντιτορπιλλικών “Nέα Γενιά” και “Κεραυνός”, χωρίς καν δοκομάς και ηγοράσθησαν τέσσαρα έτοιμα αντιτορπιλλικά από την Αγγλίαν, τα οποία είχαν ναυθηγηθή διά την Αργεντινήν. Παρελήφθη επίσης και το υποβρύχιον “Δελφίς”, προτού συμπληρώση τας δοκιμάς του. Σημειωτέον ότι και αυτά τα πυρομαχικά του “Aβέρωφ” μόνον την υστάτην ώραν παρελήφθησαν, δι’ αυτό και τα πρώτα του πραγματικά πυρά ήσαν εκείνα τα οποία εξετέλεσε κατά την ναυμαχίαν της Έλλης». Ακούμε αυτές τις ημέρες για εξοπλιστικά προγράμματα και φρεγάτες σε βάθος δεκαετίας. Έχουμε τόσο χρόνο; Θα περιμένουν οι Τούρκοι να τις εντάξουμε στο πολεμικό ναυτικό και ύστερα θα μας επιτεθούν; Το τότε φτωχό και ανυπόληπτο διεθνώς κράτος της «αψόγου στάσεως», με αστραπιαίες κινήσεις, αγόρασε και έστησε απέναντι από τον τουρκικό στόλο, αξιόμαχα αντιτορπιλικά. Χάρις σ’ αυτά τρύπωσαν οι Τούρκοι στα Δαρδανέλια και δεν ξαναφάνηκαν από τότε μέχρι σήμερα που αλωνίζουν ανενόχλητοι.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι παρ’ όλες αυτές τις αγορές οι Τούρκοι υπερείχαν και σε εκτόπισμα και σε πυροβολικό. Υστερούσαν όμως σε κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό. Στο ανθρώπινο… εκτόπισμα. Πάνω στα ελληνικά καράβια πολεμούσε η ναυτοσύνη του ’21, με πρώτο και καλύτερο τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Κατέλαβε την Τένεδο, διαβάζουμε, και περίμενε τους Τούρκους. Μάλιστα έστειλε και τηλεγράφημα στον υπουργό τους, των Ναυτικών, γράφοντάς του «σας περιμένουμε» και αν δεν έχουν καύσιμα είναι έτοιμος να τους τα παραχωρήσει. Μόνος του ο «Αβέρωφ», χάρις στην λεβεντιά και την τόλμη του Κουντουριώτη, κυνηγούσε όλο τον εχθρικό στόλο και όπως γράφει ο κυβερνήτης του Σ. Δούσμανης: «Ο “Αβέρωφ” κατά την διάρκεια όλην της διώξεως ταύτης μου έκαμνε εντύπωσιν μαντρόσκυλου, γαυγίζοντας διαρκώς και τρέχοντος πότε μεν προς τα εδώ, πότε δε προς τα εκεί, διά να αναγκάση τα πρόβατα να εισέλθουν εις την στάνην». (σελ. 194). Πρόβατα «λυκόσχημα», ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός, έχουμε και σήμερα απέναντί μας, που επιτίθενται σε χώρες διαλυμένες (Συρία, Λιβύη), έτοιμα για κάθε παλιανθρωπιά και ατιμία. Ουδείς αμφιβάλλει για την ικανότητα του πολεμικού μας ναυτικού. Το μόνο γαλάζιο που θα δουν οι Τούρκοι είναι ο βυθός του Αιγαίου, όπου θα αναπαύονται τα κουφάρια του στόλου τους. Αυτό είναι σίγουρο. Το μοναδικό μας πρόβλημα είναι η δειλόκαρδη και υποχωρητική πολιτική ηγεσία, οι μοσχοαναθρεμμένοι κολεγιόπαιδες που κυβερνούν ή κυβερνούσαν την πατρίδα. Ποιος το περίμενε ότι χωρίς ντουφεκιά θα βρίσκονταν «ελληνική» κυβέρνηση να προδώσει την Μακεδονία, γεγονός που στάθηκε η αφορμή να αποθρασυνθούν οι Τούρκοι, γιατί αντιλήφτηκαν ότι έχουν  να κάνουν με προδότες και νενέκους. Την εποχή εκείνη η ηγεσία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ο Βενιζέλος ξεπροβοδούσε τον στόλο, λέγοντας στους ναύτες και αξιωματικούς; « Η πατρίς αξιοί από υμάς, όχι απλώς να αποθάνητε υπέρ αυτής. Αυτό θα ήτο το ολιγώτερον. Αξιοί να νικήσετε». Ο τότε βασιλιάς Γεώργιος, με πολύ συγκίνηση θα περατώσει τον λόγο του, κραυγάζοντας «Ο Θεός είναι μαζί μας. Ζήτω το ελληνικόν ναυτικόν. Ζήτω το έθνος». Πότε ανέφερε την λέξη «έθνος» πρωθυπουργός της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια; Για την δε κ. Πρόεδρο η λέξη μυρίζει εθνικισμό. Να κλείσω με τον ήρωα Κουντουριώτη. Πριν αρχίσει η ναυμαχία της Έλλης επισκέφθηκε όλους τους πύργους, για να εμψυχώσει τους πυροβολητές και τους ναύτες με τούτα τα αθάνατα λόγια: «Πίστη στον Θεό, πίστη στο Έθνος, πίστη στη Νίκη! Πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας».

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

"ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΣΤΙΝ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ· ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕΤ' ΕΜΟΥ"!

"ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΣΤΙΝ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ· ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΜΕΤ' ΕΜΟΥ"!
Κάντε κλικ στην εικόνα και μάθετε πώς να μείνετε με τον Χριστό!

ΠΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ;

ΠΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ;
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το μάθετε!

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ!

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανακαλύψετε πώς γίνεται!

ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
Κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το ανακαλύψετε!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ-ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ-ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!
Κάντε κλικ στην εικόνα για να καθρεφτισθείτε!

ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!

ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!
Κάντε κλικ στην εικόνα. Αφορά ιδιαιτέρως τις γυναίκες!

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.
Κάντε κλικ για να διαβάσετε.

.

.

.

.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

.

.

.

.
.

.

.
.

.

.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
"Μή μεταίρειν ὅρια ἅ οἱ Πατέρες ἔθεντο"

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΦΩΤΙΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΦΩΤΙΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!
(Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς)

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)