Σελίδες

TRANSLATOR

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ἀντικαθιστοῦν τήν πρωτογενή κερδοφόρα παραγωγή τῆς Ἑλλάδας (γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, μελισσοκομία) καί τήν ὑγεία μέ ἀνεμογεννήτριες καί φωτοβολταϊκά ξένων συμφερόντωντ!

 

https://antimedia.gr/wp-content/uploads/2022/11/photovoltaika-90x120.webp

 

 

Οργή για το φωτοβολταϊκό “τέρας” στα Τρίκαλα σε έκταση 15.500 στρεμμάτων – Αποψίλωση σε περιοχή NATURA!

Φωτοβολταϊκό έργο γιγαντιαίας κλίμακας, το μεγαλύτερο της Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης, ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Καλαμπάκας, στην ευρύτερη περιοχή των Αντιχασίων.

Το έργο αυτό, αναλαμβάνει η εταιρεία Damco Energy S.A. του ομίλου Κοπελούζου, γεγονός που δεν έφερε απλώς αμφισβήτηση αλλά πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Οι κάτοικοι των Αντιχασίων ενώθηκαν με αποφασιστικότητα και έχουν μπει σε έναν διαρκή αγώνα ενάντια στην κατασκευή αυτού του έργου που απειλεί να καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε έκταση 15.500 στρεμμάτων, γεγονός που θα αποκλείσει κάθε άλλη δραστηριότητα εντός αυτού του χώρου. Επιπλέον, η περιβαλλοντική μελέτη που υποβλήθηκε από την εταιρεία προτείνει την αποψίλωση 6.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης σε προστατευόμενη περιοχή NATURA για την τοποθέτηση πάνελ ισχύος 400 MW, ενώ η περίφραξη του έργου θα εκτείνεται σε μήκος 121 χλμ. Το έργο αυτό δεν θα μείνει αθέατο, καθώς θα είναι ορατό από πολλά σημεία, προκαλώντας αισθητική ρύπανση, ειδικά στους ιερούς βράχους των Μετεώρων, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Όταν οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν για το έργο, δεν έμειναν αδιάφοροι. Ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος Αντιχασίων και Μετεώρων (ΣΕΠΑΜ), που ξεκίνησε δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης. Με συναντήσεις σε όλα τα χωριά, ο ΣΕΠΑΜ συγκέντρωσε υποστηρικτές για να πολεμήσουν αυτή την πρωτοφανή απειλή για την περιοχή τους. Οι λόγοι αντίδρασης είναι πολλοί, με κυριότερο την απόλυτη καταστροφή του φυσικού τοπίου και την απώλεια δραστηριοτήτων που αποτελούν τη βάση της τοπικής οικονομίας.

Η εταιρεία δεν πραγματοποίησε καμία ενημέρωση προς τους κατοίκους για τα σχέδιά της, όπως θα όφειλε, με αποτέλεσμα όλα να γίνουν κρυφά, υποβοηθούμενα από ένα νόμο που άλλαξε την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας το 2023. Αυτό έδωσε το πράσινο φως στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να αλωνίζουν ανεξέλεγκτα. Οι μελετητές και οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικών υπηρεσιών κατηγορούνται για προχειρότητα, καθώς η περιβαλλοντική μελέτη παρουσιάζεται ως ανεπαρκής και ελλιπής.

Οι κάτοικοι, μέσω του ΣΕΠΑΜ, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του έργου, ενώ υποβάλλουν μηνύσεις σε όλους όσους εμπλέκονται στην προώθηση του έργου. Ωστόσο, ο Δήμος Τρικκαίων δεν στήριξε τον αγώνα τους, καθώς ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής καταιγίδας στις 6 Σεπτεμβρίου 2023.

Παρά τη σιωπή της πλειοψηφίας των πολιτικών, οι Μητροπολίτες Τρίκκης, Γαρδικίου, Πύλης και Σταγών & Μετεώρων, στήριξαν το δίκαιο αίτημα των κατοίκων. Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι δηλώνουν απογοητευμένοι από την υποστήριξη που λαμβάνουν από τοπικούς πολιτικούς, οι οποίοι φαίνεται να προτιμούν να υπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα παρά το κοινό καλό.

Οι κάτοικοι δεν αντιτίθενται στην πράσινη ενέργεια. Εναντιώνονται όμως στον τρόπο με τον οποίο αυτό το έργο σχεδιάστηκε και επιβάλλεται, θυσιάζοντας το φυσικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής για τα κέρδη των λίγων. Αναρωτιούνται πώς θα αναπτυχθούν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, πώς θα προστατευτούν οι ιαματικές πηγές του Ριζώματος και πώς θα διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τον τόπο τους.

Το μήνυμα του ΣΕΠΑΜ και των κατοίκων είναι σαφές: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει τον τόπο μας». Προσκαλούν όλους όσους μοιράζονται την αγάπη για την περιοχή να γίνουν μέλη του συλλόγου τους, στηρίζοντας τον αγώνα τους για ένα καλύτερο μέλλον. Εγγραφείτε στο https://sepam.gr/register και σταθείτε στο πλευρό τους σε αυτή τη μάχη για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και το μέλλον της Θεσσαλίας.

 

 

Πηγή:
https://antimedia.gr/orgi-gia-to-fotovoltaiko-teras-sta-trikala-se-ektasi-15-500-stremmaton-apopsilosi-se-periochi-natura/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)